Arašidi (Arachis hypogaea) so nenavadna rastlina. Botaniki jih uvrščajo med stročnice. Stroki se razvijejo na zelo zanimiv način. Po oplodnji se plodnica na stebelcu spusti do zemlje in se zarije nekaj centimetrov vanjo. Tam potem stroki dozorijo. Mnoge preseneti, ko po spravilu namesto sladkih zrn v ustih ostane trpek okus. Arašide je treba namreč prepražiti, da so okusni, takšni, kot jih poznamo. Za kuhanje uporabljamo surove, ne prepraženih.
V naših podnebnih razmerah je najbolj priporočljivo pridelovanje v rastlinjakih, razen na Primorskem, kjer je poletje dovolj vroče. Običajna je pridelava iz sadik, ki jih je mogoče dobiti v vrtnarijah. Za sajenje mora biti zemlja dobro ogreta, zato jih ne presajamo pred prvim majem. Sami lahko sadike vzgojimo iz semena, ki je počivalo vsaj eno leto. Šele takrat je namreč dobro kaljivo.
Več o pridelavi arašidov si preberite v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.