Deloindom: Po kurilni sezoni - čas je za dimnikarja in serviserja

Redno čiščenje dimnikov in servis kurilnih naprav zagotavljata njihovo večjo učinkovitost.

Objavljeno
13. april 2015 11.11
Sebastijan Ozmec, Deloindom
Sebastijan Ozmec, Deloindom

Čiščenje ter servisiranje peči in dimnikov po končani kurilni sezoni ni pomembno zgolj zaradi varnosti, temveč tudi zato, da preprečimo korozivno delovanje ostankov zgorevanja, ki zaradi vlage vplivajo na peč in dimnik. Po zakonu moramo obvezno poklicati dimnikarsko službo, prav tako je pri pečeh skoraj nujen obisk serviserja. Za čiščenje rezervoarjev kurilnega olja obstajajo specializirana podjetja, ki poskrbijo tudi za odvoz nevarnih odpadkov.

»Na leto se v Sloveniji zaradi obratovanja kurilnih naprav v povprečju zgodi 450 dimniških požarov, devet zastrupitev z ogljikovim monoksidom in trije smrtni primeri zaradi ogljikovega monoksida,« opozarja Simon Dovrtel iz podjetja Dimnikarstvo Dovrtel. Prav zato je treba po koncu kurilne sezone opraviti vsa potrebna dela na dimnikih in kurilnih napravah, sanirati morebitne nepravilnosti in peči pripraviti na naslednjo sezono, da bomo imeli čim bolj miren spanec. Pri uporabi kotlov na kurilno olje je nekaj manj težav, bolj pa se moramo posvetiti dimnikom in kotlom, v katerih smo kurili trdno gorivo. »Kurilne naprave je treba ustrezno pripraviti na čas mirovanja, tako jim tudi podaljšamo življenjsko dobo,« pravi Simon Dovrtel.

Več o servisu in vzdrževanju različnih peči in kotlov za ogrevanje preberite v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.