Deloindom: Prihaja čas čajot

Bolj se september preveša v drugo polovico, več razlogov za veselje imajo ljubitelji čajot, katerih plodovi bodo ta mesec dozoreli tudi v naših krajih.

Objavljeno
14. september 2016 13.34
Julijana Bavčar
Julijana Bavčar

Rastlina, ki bujno raste ob opori in rodi hruškaste plodove z bodicami ali brez njih, se je namreč udomačila tudi na slovenskih vrtovih. Najraje ima veliko sonca in ves čas vlažno zemljo.

Njeno meso je nežnejše in sočnejše od bučkinega, malo slajše, nekateri ga opisujejo kot nekaj vmes med kumaro in krompirjem. V njenih plodovih je mogoče uživati tudi čez zimo, saj tisti, ki niso prezreli, v hladnem prostoru odlično prezimijo. Čajote so užitne surove, kuhane, ocvrte, dušene ali pečene. Pri nas se večinoma iz njih pripravljajo kuhane jedi, nekatere že sam okus zelenjavne mineštrice z njihovim nežnim mesom spodbudi, da poskušajo plod, iz katerega proti pomladi požene kalček, obdržati čez zimo in tako vzgojiti lastno sadiko te bučevke. Sicer pa je mogoče na takšen način vzgojene sadike pozno pomladi dobiti v bolje založenih vrtnarijah.

Več o gojenju in uporabi čajot preberite na www.deloindom.si.