Deloindom: Setveni koledar - december 2016

Setveni koledar Marije Thun je sedaj dostopen tudi na spletu. Zraven pa še nekaj uporabnih napotkov, kaj lahko te dni postorite v sadovnjaku in na vrtu.

Objavljeno
02. december 2016 13.06
Julijana Bavčar
Julijana Bavčar

Ker smo zimski mraz dočakali šele tik pred začetkom decembra, bomo prihodnje dni s pridom izkoristili za zaščito toplotno občutljivejših rastlin na vrtu, osuli trpežne prezimne sorte radiča, postavili ptičje krmilnice, potem pa nekoliko več pozornosti posvetili okrasnim rastlinam v hiši. Če smo zavezani tradiciji ali pa si preprosto želimo pomladne rasti v toplem domu, bomo v prihodnjih dneh posejali božično žito.

Okrasni vrt na prostem in vrtiček v hiši

Navada je, da se božično žito poseje na lucijino, 13. decembra, ponekod to storijo že na sveto Barbaro, ki goduje četrtega. Kakšnih deset dni potrebuje posevek za lepe bilke, toda če je v zelo toplem prostoru, se utegnejo te do božiča pretegniti in povesiti. Pšenično seme najpogosteje posejemo v plitve lončke ali glinene cvetlične podstavke v rahlo prst in ga le vtisnemo vanjo. Druga možnost je, da ga razporedimo po mokri vati ali vrh kepe žagovine, ki jo ovijemo v najlonsko nogavico. Zadnja različica je primerna za tiste, ki želijo ustvariti kuštravo glavo ali ježka z zelenimi bodicami. Pomembno je, da je substrat ves čas vlažen, vendar voda na njem ne sme zastajati, zato se za zalivanje najbolje obnese nežna pršilka.

Večini pozimi cvetočih lončnic, ki jih kupujemo tudi kot praznični okras, ustrezajo nezakurjeni, a svetli prostori. Telohi, božični kaktus, pa tudi siljene čebulnice bodo tako precej dalj in lepše cvetele kot v bližini centralne kurjave. Zelenolistne sobne lončnice prestavimo zaradi pomanjkanja svetlobe bliže k oknu in skoraj povsem opustimo gnojenje, z vlažilniki poskrbimo za zadostno zračno vlažnost.

V začetku decembra je še čas, da na vrtu pred mrazom zaščitimo najbolj občutljive rastline, sivko, rožmarin, timijan, rododendrone, metuljnike, sleze in magnolije. Najbolje jih je povezati in zavarovati s smrečjem, slamo ali močnejšo tkanino. Zaščita mora biti zračna. Podobno zaščito potrebujejo le najobčutljiveše vrtnice, druge le zagrnemo za ped visoko z zemljo ali kompostom. Trajnicam, kot so telohi, praproti, rodgersije in svetilke, prija listna zastirka. Zdaj v času mirovanja lahko opravimo pomlajevalno rez češminov, panešpljice ali denimo bezga. Če je vreme suho in so temperature nad ničlo, občasno zalijemo manjše iglavce in zimzelene grmovnice, vendar ne tik pred napovedjo zmrzali. Ob močnejšem sneženju sproti otresamo sneg z njih. Tudi s tistega dela trate, po katerem pozimi hodimo, odstranimo sneg, da trave zaradi zbitosti in pomanjkanja zraka ne napade snežna plesen.

Več nasvetov o decembrskih opravilih v sadnem in zelenjavnem vrtu najdete na www.deloindom.si.