Deloindom: Setveni koledar – april 2015

Setveni koledar Marije Thun je sedaj dostopen tudi na spletu. Zraven pa še nekaj uporabnih napotkov, kaj lahko te dni postorite v sadovnjaku in na vrtu.

Objavljeno
02. april 2015 13.43
Julijana Bavčar, Deloindom
Julijana Bavčar, Deloindom

Nadejamo se, da bomo imeli aprila v vrtu veliko dela, če bo le vreme pravšnje. Tako v okrasnem, sadnem kot zelenjavnem vrtu nam lahko ta mesec prekriža načrte vztrajno deževje. Zapomnimo si, da bomo pri prekopavanju zemlje za sajenje in setve dali rastlinam najboljšo popotnico, če tega ne bomo počeli, ko bodo tla razmočena. S tlačenjem mokre zemlje bi namreč škodovali vitalnosti tal, za katero skrbijo drobnoživke in deževniki v njih.

April v zelenjavnem vrtu

Najzgodnejše spomladanske setve in sajenje na prosto so že za nami, seveda če smo se odločili za pridelavo česna, čebule in boba; tudi grah, redkvico in zgodnejše solate ter špinačo smo že lahko sejali. Če vreme ni primerno, nikar ne hitimo s pripravo gredic, dovolj je, če jih bomo pripravili nekaj dni pred setvijo ali sajenjem, da se zemlja posede.  

Od solatnic lahko aprila sejemo atrakcijo, majsko kraljico, braziljanko, ameriško rjavko in gentilino, v začetku meseca še bistro, vegorko in posavko, proti koncu meseca tudi ljubljansko ledenko, ledo in seveda radič tržaški solatnik za rezanje. Omenjene sorte solate aprila tudi sadimo, pa seveda sadike pora, kolerabice, brokolija, cvetače in zgodnjega zelja. 

Tisto, kar aprila vrtičkarje najbolj žuli, je seveda krompir, proti koncu meseca pa jim ne dasta miru paradižnik in paprika. Za krompir je najbolje, da gre v zemljo šele proti sredini meseca, saj se temperatura tal ne sme spustiti pod 8 stopinj Celzija – pokrivanje z agrokopreno je ne ogreje. S papriko in paradižnikom pa vsekakor počakajmo na maj, enako z bučkami in njihovimi sorodnicami. Nizki fižol lahko posejemo konec aprila, visokega pa šele v začetku maja. Setev korenčka in peteršilja pride na vrsto šele za krompirjem.  Po izkušnjah minulih let je bilo za lep pridelek čebulnic odločilno pokrivanje od aprila naprej (vsaj za mesec dni), ko sta začeli škodo delati čebulna muha in porova zavrtalka. Za lovljenje škodljivcev zgolj nameščanje rumenih lepljivih plošč na grede ne zadostuje.

Setveni koledar in več nasvetov najdete na www.deloindom.si.