Deloindom: Setveni koledar − avgust 2015

Setveni koledar Marije Thun je zdaj dostopen tudi na spletu. Zraven pa še nekaj uporabnih napotkov, kaj lahko te dni postorite v sadovnjaku in na vrtu.

Objavljeno
03. avgust 2015 12.27
Julijana Bavčar, Deloindom
Julijana Bavčar, Deloindom

V zvezi z avgustom pravi vrtičkar najprej pomisli na setev motovilca, sajenje jagod, cvetenje dalij in na prve astre. Če ima tudi sadno drevje, ga razveseljujejo vsak dan bolj rdeča lička jabolk, ki potrebujejo za obarvanje nizke nočne temperature.

Avgust v zelenjavnem vrtu

V začetku avgusta sejemo kitajsko zelje, nato pa ves mesec zimsko solato (zimsko rjavko, posavko, vegorko, nansen, bistro), ohrovt, blitvo, špinačo, predvsem pa veliko motovilca. Ponovno lahko posejemo tudi korenček, blitvo, grah, redkvico in rukvico. Za vse poletne setve velja, da z njimi ob pretirano visokih temperaturah počakamo na ohladitev. Temno zemljo sonce zlahka segreje tudi do 30 stopinj Celzija, kar zelo zmanjšuje kaljivost semena. Poletne setve zato senčimo ali sejemo v senco visokih rastlin.

Konec avgusta začnemo saditi čebulček majski srebrnjak, že prej pa cvetačo, brokoli in prezimni por. Na gredice, ki so se nam izpraznile in na njih ne nameravamo sejati ali saditi vrtnin, posejemo rastline za zeleno gnojenje, ki jih bomo po nekaj tednih pokosili in z njimi obogatili tla, tiste, ki so prezimne, pa bomo vkopali spomladi. Primerne so facelija, oljna redkev, bela gorjušica, perzijska in aleksandrijska detelja. Rastlin fižola in drugih stročnic, ki so že odrodile, ne pulimo, temveč porežemo, da korenine z dušičnimi zadebelitvami ostanejo v zemlji. Avgusta lahko pri visokem paradižniku odstranimo vrh, da bo energija šla v dozorevanje preostalih še zelenih plodov.

V tem času je pobiranje golih vrtnih polžev odločilno, saj bodo začeli pozno poleti v skrivališča odlagati jajčeca, ki bodo dala nov zarod spomladi!

O delih v okrasnem in sadnem vrtu si preberite na www.deloindom.si.