Deloindom: Setveni koledar – september 2016

Setveni koledar Marije Thun je sedaj dostopen tudi na spletu. Zraven pa še nekaj uporabnih napotkov, kaj lahko te dni postorite v sadovnjaku in na vrtu.

Objavljeno
31. avgust 2016 13.10
zunanji avtor
zunanji avtor

Jesen je vse bliže in samo upamo lahko, da bo lepa in bomo še nekaj časa lahko posedali na prostem med svojimi rastlinami.

Okrasni vrt

Drugemu cvetju se bodo pridružile jesenske astre, ki so prave znanilke jeseni. Med najlepšimi jesenskimi rastlinami so zdaj okrasne trave, privlačne bodo vse do prvega snega. Do sredine septembra je čas tudi za deljenje in presajanje večine vrtnih trajnic. V ugodnih rastnih razmerah se bodo lepo prijele in bodo pripravljene pričakale zimski čas. Starejše rastline izkopljemo z vrtnimi vilami ali lopato in jih razdelimo na primerno število manjših. Tako jih ne bomo samo razmnožili, temveč tudi okrepili, kar se bo poznalo pri cvetenju v prihodnjem letu. Pa ne pozabimo na sajenje spomladanskih okrasnih čebulic. Te nas bodo z bogastvom barv in oblik prebudile iz zime v pomlad.

Zelenjavni vrt

Morda bomo prihodnje leto posadili le eno ali dve bučki? Teh je namreč toliko, da ne vemo več, kam z njimi.

Podobno je tudi z drugimi vrtninami, paradižnika pa se nam podobno kot prejšnja leta loteva krompirjeva plesen, zato smo vsi, ki ne maramo škropljenja s kemičnimi sredstvi, močno razočarani nad pridelkom. Škropljenje z naravnimi sredstvi pomaga samo, če to počnemo redno v nekajdnevnih razmikih, a kaj, ko je treba iti tudi na dopust, in ko se vrnemo, so grmi že okuženi. Morda bi veljalo do prihodnje sezone razmisliti o tem, kaj je bolje: kupovati močno škropljeno zelenjavo v trgovini ali domače paradižnike največ dvakrat poškropiti z bakrenimi pripravki?

Kaj vse še lahko postorite v zelenjavnem in sadnem vrtu si preberite na www.deloindom.si, kjer objavljamo tudi setveni koledar za mesec september.