Deloindom: Svetila - štiri
 slovenske
 zgodbe

Svetila iz recikliranih steklenic, penjenega betona, iz starih odsluženih predmetov in takšna, ki nastajajo s tehniko origami – to so štirje primeri svetil, ki nastajajo v studiih slovenskih ustvarjalcev.
Objavljeno
09. februar 2016 15.53
Aleksandra Zorko
Aleksandra Zorko

Svetila pogosto navdušujejo z obliko in izvirno idejo, svojevrsten pečat pa jim lahko da tudi material, iz katerega so izdelana. Svetila iz recikliranih steklenic, penjenega betona, iz starih odsluženih predmetov in takšna, ki nastajajo s tehniko origami – to so štirje primeri svetil, ki nastajajo v studiih slovenskih ustvarjalcev. Vsako je unikatno, s svojo zgodbo, svetlobo, ki jo oddaja, in vzdušjem, ki ga lahko ustvari v prostoru.

Luchka – svetila iz recikliranih steklenic

Pred dobrim letom je nastalo sodobno minimalistično svetilo iz recikliranih steklenic z imenom Luchka. »Zamisel o lučki iz steklenice se je utrnila med opremljanjem najinega malega stanovanja v Ljubljani. Debata je tekla ob požirkih fine pijače iz elegantne steklenice, ki je na plan izlila tudi zamisel za osvetlitev stanovanja,« pravita avtorja, krajinska arhitektka Nuša Voda in grafični oblikovalec Matija Umer, ki sta ob tem spoznala, da imata izdelek, ki bi bil lahko zanimiv tudi za druge. Po začetnem navdušenju, pripovedujeta, sta hitro ugotovila, da bo za njuno na videz preprosto svetilo potrebnega kar nekaj potrpljenja, zlasti zaradi obdelave stekla. »Začetna polomija pri rezanju in smet­njak, poln črepinj, sta zdaj le še spomin. Postopek sva povsem usvojila, a če sva iskrena, se še zmeraj zgodi, da se morava od kakšne steklenice posloviti v drugačni obliki, kot sva si sprva želela,« opisujeta sogovornika najtežji del oblikovanja luči, to je rezanje steklenice. Temu sledi brušenje stekla, ki je, kot pravita, lahko dolgotrajno, če se rez steklenice ni najbolj posrečil. Če ni zapletov pri rezanju in brušenju, je svetilo narejeno v enem popoldnevu. Stekleni del dopolnjuje kabel različnih barv in dolžin, električno sponko na stropu pa zakriva lesen pokrov. V svetilih so različni tipi sijalk (dimenzij E14 ali E27), najlepšo svetlobo pa po njunem mnenju daje žarnica z žarilno nitko. »Oblika in barva steklenice, ki obdaja sijalko, vplivata na razpršenost svetlobe v prostoru. Tako sicer neopazne nepopolnosti v steklu in njegova barva odsevajo zanimive vzorce in nian­se,« še pravita sogovornika.

Najpogosteje izbereta steklenice, ki izstopajo po svoji obliki. Zdaj se ukvarjata z lučmi iz demižonov. »To so steklenice za 5, 10, 15 in več litrov vina. Skrivale so se v kletnih prostorih istrske hiše pri noni, ki jih je hranila več kot 40 let, vse odkar pri hiši ni več domačega vina. Zaradi njihove velikosti se obdelave lotiva s prav posebnim 'rišpektom', in ko steklenica uspešno prestane rezanje in brušenje, je veselje še toliko večje,« pripovedujeta Nuša Voda in Matija Umer.

Predstavitev ostalih treh ustvarjalcev svetil najdete v novi številki priloge Deloindom.