Med gredicami: Jagode

Ne le solata, v slast gredo polžem tudi zoreče jagode. Teh je na vrtu sedaj v izobilju.

Objavljeno
27. maj 2016 11.32
Urban Červek
Urban Červek

Ni hujšega, kot je v dneh bujne rasti opazovati vrt v skozi okno, pri čemer ne moreš med gredice v boj s polži in zahrbtnim plevelom. Kombinacija toplih sončnih dni, prekinjenih s pogostim dežjem, je namreč idealna tako za vrtnine kot za plevel in, seveda, za polže, ki so se razbohotili čez vse meje, torej čez vso solato. Ne le solato, v slast jim gredo tudi zoreče jagode, ki jih je na vrtu v izobilju, o čemer malo pozneje.

Vrtnarsko udejstvovanje mi je namreč za več kot teden dni preprečila zahrbtna angina, zato sem lahko le nemočno opazoval dogajanje na gredicah. Ko sem prišel malo k sebi, pa je bila zemlja od dežja tako namočena, da je bilo spet nemogoče kaj večjega postoriti.

Tisto, kar je v zemlji, sicer dobro raste; grmički zgodnjega krompirja so že veliki in te dni bom pogledal, če je pod zemljo že kak gomolj. Blitva iz sadik se je dobro prijela, prav tako por in brokoli, mlada rukola je že gosta, redkvice pa so nemočne žrtve požrešnih polžev. Kot tudi špinača, ki jo ti škodljivci postrižejo takoj, ko pride iz zemlje. Je pa grah lepo zacvetel in polepšal prizorišče.

Jagode med mariborskimi gredicami Foto: Urban Červek/Delo

Zvezde tega tedna so prav gotovo jagode. Te smo na vrtu podedovali od prejšnjega lastnika stanovanja in so neke posebne sorte, saj dozorijo kakšna dva tedna pred jagodami na sosednjih vrtovih. Plodovi so mali, živo rdeči in zelo dišeči ter okusni. Ker se jagode hitro širijo z nadzemnimi poganjki, sem jih v nekaj letih iz ene gredice »preselil« na drugo, kjer jim okolje očitno ustreza. Vsa oskrba, ki so jo deležne, je zmerno redčenje pregosto prepletenih rastlin jeseni in zalivanje z razredčenim gnojilom iz alg spomladi.

To sezono smo se jih že kar dodobra najedli, lani sem iz njih celo skuhal dva lončka marmelade. Letos pa sem se lotil peke jagodne pite. Sodelavci in domači so jo pohvalili. Pripravil sem jo tako: iz masla, sladkorja v prahu, moke in jajca naredim krhko masleno testo in iz njega spečem podlago za pito. Naslednji dan testo premažem s sirom maskarpone, sladkanim z vrečko vaniljevega sladkorja ter čezenj posujem razpolovljene jagode. Preprosto. Ko bodo zrele maline, bo na vrsti malinova pita.