Brezglutenski čokoladni piškoti z dišečimi mandlji

1. mesto za piškote iz samih premišljenih sestavin gre Bojani Barukčić – zanimivo, že njeni lanski decembrski piškoti so bili izjemni, gospa ima res »roko« zanje. Čestitke!

Objavljeno
03. december 2016 15.55
ODPRTA KUHINJA - Piškoti
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič
Sestavine:
  • 125 g masla
  • malo soli
  • jajce
  • 125 g agavovega sirupa
  • 125 g medu
  • 200 g mletih mandljev
  • 100 g sesekljane čokolade 
(temne, če se le da, brez sladkorja)
  • 50 g močno razmaščenega kakava
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/2 čajne žličke burbonske vanilje
  • 1/2 čajne žličke vinskega kamna
za dišeče mandlje
  • 10 dag mandljevih palčk (lahko jih narežemo sami)
  • 1/2 čajne žličke cimeta in vanilje
  • 1/4 čajne žličke ingverja, kardamoma in mletih klinčkov

Priprava:

  1. V pečici na peki papirju popečemo mandlje do zlate barve. Potem jih pomešamo z vsemi začimbami in ohladimo.
  2. Piškoti: penasto umešamo maslo s soljo. Dodamo jajce in naprej mešamo, dodamo še agavov sirup in med ter stepamo, da dobimo gladko zmes. Nato narahlo primešamo mlete mandlje, začimbe, kakav in vinski kamen. Na koncu dodamo še čokolado in dišeče mandlje.
  3. Z dvema žlicama oblikujemo kupčke in jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem.
  4. Pečemo na 160 stopinjah, 7-10 minut.

Namig: Brez belega sladkorja ali moke, aromatični, je pa treba paziti pri peki, ker se hitro zažgejo. Kljub temu smo jih mi pekli dvakrat dlje, kakor navaja avtorica.