Fina kuhinja za telebane: ohrovtove klobasice

V že hudo zmahanih zapiskih svoje pokojne tašče najdem ohrovtove klobasice s krompirjem v pikantni omaki.

Objavljeno
14. januar 2017 15.27
Jure Apih
Jure Apih
V že hudo zmahanih zapiskih svoje pokojne tašče, ki je tudi sicer navdihovala družinsko kulinariko, najdem ohrovtove klobasice s krompirjem v pikantni omaki. Skromni obed kraljevskega okusa.

Mladika je imenitna secesijska stavba, pravzaprav dve, kjer med policijsko upravo in avstrijskim veleposlaništvom domuje slovensko zunanje ministrstvo. Preden so po osamosvojitvi Slovenije poslopji lepo obnovili, je bila to zanemarjena vojaška bolnišnica z dolgimi zelenimi hodniki in mnogimi postavljači v premajhnih modrih pižamah in prekratkih belih frotirnih haljah, ki so izza žične ograje in z balkonov opazovali in komentirali mimoidočke.

Še prej, ko sta jo po potresu, ki je prenovil mesto, postavila župan Hribar in arhitekt Fabiani, je bil v Mladiki dekliški licej. Meš­čanska dekleta so v njej vzgajali tako za fine gospodične kot dobre gospodinje. Slovenski srednji razred se je prvič postavljal na noge, pogledoval po Trstu in Dunaju in s Katharino Prato tudi po fini kulinariki, vendar je hkrati živel večinoma skromno.

V marsikateri slovenski, pretežno ljubljanski družini še vedno hranijo lepo popisan šolski zvezek babice ali prababice z recepturami meščanske dunajske kuhinje, kot so jih bili učili v Mladiki. Tudi ohrovtove klobasice prihajajo iz enega takih. Znova in znova poskušamo za družinskim ognjiščem obuditi nepozaben okus preproste, a imenitne jedi, ki nam jo je takole mimogrede pripravljala in postregla naša Taja. Saj ne, da nam ne uspeva, skromnega obeda ne bi zamenjali za marsikatero imenitnejšo jed, nekaj nedoseženega otožnega spomina pa vendarle ostaja.

Take so te reči.

Klobasica

Ohrovt je menda med vsemi kapusnicami najbogatejši z vitamini, minerali, antioksidanti, raznimi omegami in podobnimi hudo zdravilnimi sestavinami. Da je hkrati bolj reven s kalorijami, pa pravzaprav tudi ni slabo. Ohrovtove klobasice so tako kot mnoge jedi iz Mladikine šole v resnici preproste, čeprav zahtevajo vendarle nekaj več priprav kot naša siceršnja bolj ali manj instantna kuhinja.

Za začetek vzamemo glavo ohrovta, ji odstranimo trd srednji stržen, jo razrežemo, skuhamo (pol ure bo dovolj) in dobro odcedimo, da iztisnemo kar največ vode.

Medtem pripravimo bešamel: 100 g moke popražimo na 100 g masla, posolimo, popopramo, dolijemo 130 ml mleka in nad šibkim ognjem močno mešamo, da se nam lepo strdi.

Ohrovtu dodamo bešamel, dve jajci, sol, poper in zabelo – na koščku masla opražimo sesekljano čebulo in strok česna ter dodamo sesekljano vejico peteršilja – ter temeljito pregnetemo.

Na dlani oblikujemo lepe klobasice, jih povaljamo v belih drobtinah in ocvremo v olju. Ocvrte odlagamo na sito ali več slojev papirnatih brisač, da se odcedijo masti.

Prilogica

Ohrovtove klobasice so okusne, a potrebujejo prilogo – krompir v pikantni omaki. Dva srednje velika krompirja na enega jedca olupimo, narežemo na četrtine in skuhamo v juhi (če ni prave, zamižimo in uporabimo kocko) tako, da je krompir ravno pokrit.

Pripravimo omako, najprej zabelo: čebulo, česen in žličko moke prepražimo na olju. Prelijemo z juho, v kateri se je kuhal krompir, kuhamo deset minut, dodamo po svoji vesti in okusu drobno nasekljan peteršilj, majaron, timijan ali šetraj, nekaj zrn kumine in lovorjev list, žličko paradižnikove mezge in žličko gorčice ter še enkrat prevremo.

Tako pripravljeno omako zlijemo po kuhanem, še bolje razkuhanem krompirju in dobro prevremo. Dodamo na kolobarčke narezane kisle kumarice in nekaj žlic kisle smetane ter temeljito premešamo.

Če se je krompir lepo razkuhal in premešal, bo imenitna priloga ohrovtovim klobasicam, če se še niso ohladile.

Ceneje ne gre.