Četrtkov namig za kosilo: Dolma v trtnih listih

Potrudite se jih dobiti; priprava 20 minut, čas kuhanja 25 minut

Objavljeno
22. avgust 2014 12.39
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

 

Sestavine:

300 g mletega mesa

200–250 g riža

sol, poper in zelišča po izbiri (peteršilj, drobnjak, rožmarin ...)

3 ščepci cimeta

večji listi trte

 

Priprava:

1. Mleto meso na hitro prepražimo, da posivi, dodamo riž in skupaj na kratko popražimo. Solimo, popramo, začinimo po okusu in odstavimo, da se malo ohladi.

2. Trtn liste umijemo.

3. Na vsak list damo po dve žlici nadeva, robove zavihamo in čvrsto zavijemo, da dobimo »paketek«. Če imamo manjše liste, uporabimo dva in ju zložimo drugega na drugega. Če res ne gre drugače, si pomagamo z zobotrebci, ki zavitke učvrstijo.

4. V višji lonec na dno najprej naložimo nekaj listov trte, nanje pa razporedimo nadevane paketke. Prilijemo slano vodo ali zelen­javno jušno osnovo, da sega do polovice druge plasti. Pokrijemo in pristavimo. Ko voda zavre, jed nad šibkim ognjem kuhamo še največ 20 minut oz. toliko časa, da se nadev skuha. Čas kuhanja prilagodimo izbranemu nadevu.

Ponudimo kot samostojno jed.