Sestavine:
300 g mletega mesa
200–250 g riža
sol, poper in zelišča po izbiri (peteršilj, drobnjak, rožmarin ...)
3 ščepci cimeta
večji listi trte
Priprava:
1. Mleto meso na hitro prepražimo, da posivi, dodamo riž in skupaj na kratko popražimo. Solimo, popramo, začinimo po okusu in odstavimo, da se malo ohladi.
2. Trtn liste umijemo.
3. Na vsak list damo po dve žlici nadeva, robove zavihamo in čvrsto zavijemo, da dobimo »paketek«. Če imamo manjše liste, uporabimo dva in ju zložimo drugega na drugega. Če res ne gre drugače, si pomagamo z zobotrebci, ki zavitke učvrstijo.
4. V višji lonec na dno najprej naložimo nekaj listov trte, nanje pa razporedimo nadevane paketke. Prilijemo slano vodo ali zelenjavno jušno osnovo, da sega do polovice druge plasti. Pokrijemo in pristavimo. Ko voda zavre, jed nad šibkim ognjem kuhamo še največ 20 minut oz. toliko časa, da se nadev skuha. Čas kuhanja prilagodimo izbranemu nadevu.
Ponudimo kot samostojno jed.