500 g svežega brokolija
sol
manjša čebula
žlica olja
1 dl smetane za kuhanje
100 g oluščenih pistacij
2 žlici limonovega soka
2 žlici kaper
2 stroka česna
Priprava:
Brokoli očistimo, narežemo na manjša socvetja in jih blanširamo v slanem kropu. Zatem odcedimo, vodo prihranimo. Pri res svežem brokoliju uporabimo tudi stebla (po potrebi olupimo) in liste.
Čebulo drobno narežemo in na žlici olja na hitro svetlo popražimo.
Dodamo polovico blanširanega brokolija. Zalijemo z malo vode, v kateri smo kuhali brokoli, dolijemo smetano in kuhamo še 2 minuti. Po potrebi prilijemo tekočino in kuhan brokoli v omaki pretlačimo.
Pistacije grobo narežemo.
Omako začinimo s soljo, poprom, strtim česnom in limonovim sokom po okusu.
Dodamo preostali brokoli, kapre, pistacije, premešamo in prav na hitro spet pogrejemo. Omako ponudimo s pečenim (mladim) krompirjem in sezonsko solato, denimo z mlado rukolo in berivko z mladim česnom in po želji kockami šunke.