Četrtkov namig za kosilo: Dušeno sveže zelje

Med kuho večkrat pomešajte, da se jed ne prismodi. 
Priprava traja 10 minut, 
čas kuhanja pa 20-25 minut.

Objavljeno
26. februar 2016 14.14
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • večja glava svežega belega zelja
  • sol, poper, kumina
  • žlica masla
  • žlica moke
  • glavica česna

Priprava:

  1. Zelje prerežemo na četrtine in izrežemo stržen. Potem ga narežemo na malo širše rezance kot za solato. Po želji in potrebi prej izrežemo še debelejše listne žile.
  2. V loncu zavremo vodo in v krop stresemo vse narezano zelje. Počakamo nekaj minut, da oveni, nato ga precedimo, vodo pa odlijemo.
  3. Lonec vrnemo na štedilnik, v njem raztopimo maslo, nato vmešamo moko in naredimo svetlo prežganje.
  4. Na prežganje dodamo blanširano zelje, takoj prilijemo kozarec vode in krepko mešamo, da ne nastanejo grudice in se zelje ne prismodi. Prilijemo nov kozarec vode, solimo, popramo, začinimo s kumino, počakamo, da zavre, in nato nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 20 minut, da se zelje zmehča. Malo pred koncem dodamo še strt česen.


Namig: Ponudimo kot prilogo k ocvrtemu ali praženemu krompirju in pečenici.