Četrtkov namig za kosilo: Korenčkova juha z medom

Lahka priprava, izjemen okus. Priprava traja 10, 
čas kuhanja pa 15-20 minut.

Objavljeno
10. september 2016 23.20
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • žlica masla
  • večja čebula, 500 g korenja
  • četrt zelene
  • 2-3 žlice medu (odvisno od sladkosti korenja)
  • košček feferona ali čilija po okusu
  • lovorov list
  • liter vode (ali jušne osnove)


Priprava:

  1. Čebulo očistimo, narežemo in stresemo v lonec. Očistimo in narežemo tudi korenje in zeleno, vendar prihranimo. Feferon drobno sesekljamo.
  2. V lonec dodamo maslo in pristavimo. Med mešanjem pražimo 2-3 minute, da se čebula začne mehčati, nato dodamo korenje, feferon, lovor in med ter pražimo še 2 minuti.
  3. Prilijemo vodo, jo zavremo in nato nad šibkim ognjem dalje kuhamo 15-20 minut, da se korenje povsem zmehča.
  4. Iz juhe vzamemo lovor in juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Solimo, popramo. Gosto sladko korenčkovo juho po želji ponudimo z žličko kisle smetane in popečenimi česnovimi kruhki.
  5. Po juhi ponudimo ocvrto cvetačo, pečen puranji zrezek v gobovi omaki in kumarično solato.


Opomba: Jušna osnova je okusen dodatek juham, vendar povsod ni potrebna.