- žlica masla
- večja čebula, 500 g korenja
- četrt zelene
- 2-3 žlice medu (odvisno od sladkosti korenja)
- košček feferona ali čilija po okusu
- lovorov list
- liter vode (ali jušne osnove)
Priprava:
- Čebulo očistimo, narežemo in stresemo v lonec. Očistimo in narežemo tudi korenje in zeleno, vendar prihranimo. Feferon drobno sesekljamo.
- V lonec dodamo maslo in pristavimo. Med mešanjem pražimo 2-3 minute, da se čebula začne mehčati, nato dodamo korenje, feferon, lovor in med ter pražimo še 2 minuti.
- Prilijemo vodo, jo zavremo in nato nad šibkim ognjem dalje kuhamo 15-20 minut, da se korenje povsem zmehča.
- Iz juhe vzamemo lovor in juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Solimo, popramo. Gosto sladko korenčkovo juho po želji ponudimo z žličko kisle smetane in popečenimi česnovimi kruhki.
- Po juhi ponudimo ocvrto cvetačo, pečen puranji zrezek v gobovi omaki in kumarično solato.
Opomba: Jušna osnova je okusen dodatek juham, vendar povsod ni potrebna.