Četrtkov namig za kosilo: Krompirjevi žganci

Nekateri jim pravijo dödöli, so pa odlični. Priprava vam bo vzela 5 minut, čas kuhanja pa še 20-25 minut.

Objavljeno
26. oktober 2016 00.19
Mojca Koman
Mojca Koman

Sestavine:

  • 300 g pšenične moke
  • 4 večji krompirji
  • sol
  • zabela: popečena panceta, mast z ocvirki, kisla smetana, maslo

 

Priprava:

  1. Krompir olupimo, narežemo na manjše kose, stresemo v lonec. Solimo, prilijemo približno liter vode in pristavimo. Ko voda zavre, kuhamo 5 minut, da se krompir skuha le na pol.
  2. Zatem v lonec naenkrat vsujemo moko in na srednje močnem ognju kuhamo toliko časa, da krop prevre (pokrije) moko.
  3. Zdaj moko preluknjamo s kuhalničnim pecljem, spet pokrijemo in pustimo, da žganci vro še 15 minut. 
  4. Kuhanim preko cedila odlijemo vodo (a jo prihranimo), krompir vrnemo v lonec in z močno kuhalnico dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Po potrebi prilijemo malo prihranjene vode.
  5. Zmes pustimo na toplem, da par minut odleži, nato jo z vilicami razkosamo. Zabelimo po želji in ponudimo s pečenico in solato.

Opomba: Jed je značilno slovenska. V Prekmurju ji pravijo dödöli, kjer žgance tradicionalno zabelijo z zaseko in kislo smetano.