Četrtkov namig za kosilo: Krvavice s kislo repo in ajdovimi žganci

Prava kmečka pojedina, po kateri se boste morali kar malo spočiti. Siesta vam tako ne uide. Pa dober tek!

čet, 28.01.2016, 12:00
Že veste, kje boste danes jedli?

Na podlagi ocen, ki jih vsak teden objavljamo v Nedelu in Slovenskih novicah, je nastal digitalni vodič, ki dobrojedcem lajša odločitev o tem, kje bodo naslednjič sedli za mizo in kaj naj si nanjo pustijo prinesti.

Sestavine:

  • 3-4 pare krvavic
  • 500 g kisle repe
  • pol žličke soli
  • 200 g ajdove moke

Priprava:
  1. Pečico vklopimo na 200 stopinj.
  2. Krvavice nekajkrat prebodemo, postavimo na rešetko pečice (podstavimo pekač, ki ujame med peko izcejeno maščobo) ali v pekač z rešetko (za pečenko) in pečemo 35-40 minut. V tem času se črevo hrustljavo zapeče in sredica dovolj ogreje, da pridobi primeren okus.
  3. Kisla repa: Krvavice ponudimo z dušeno kislo repo, ki jo kuhamo kakor kislo zelje (z malo vode, listom lovorja, ves čas naj rahlo vre).
  4. Ajdovi žganci: Naredimo jih tako, da v slan krop stresemo ajdovo moko. Ko voda znova zavre, kepo moke v sredini predremo s kuhalnico in kuhamo 20 minut. Nato vodo odlijemo in žgance nadrobimo v skledo. Zabelimo po okusu.

Prijavi sovražni govor