Četrtkov namig za kosilo: Krvavice s kislo repo in ajdovimi žganci

Prava kmečka pojedina, po kateri se boste morali kar malo spočiti. Siesta vam tako ne uide. Pa dober tek!

Objavljeno
22. januar 2016 14.37
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 3-4 pare krvavic
  • 500 g kisle repe
  • pol žličke soli
  • 200 g ajdove moke

Priprava:
  1. Pečico vklopimo na 200 stopinj.
  2. Krvavice nekajkrat prebodemo, postavimo na rešetko pečice (podstavimo pekač, ki ujame med peko izcejeno maščobo) ali v pekač z rešetko (za pečenko) in pečemo 35-40 minut. V tem času se črevo hrustljavo zapeče in sredica dovolj ogreje, da pridobi primeren okus.
  3. Kisla repa: Krvavice ponudimo z dušeno kislo repo, ki jo kuhamo kakor kislo zelje (z malo vode, listom lovorja, ves čas naj rahlo vre).
  4. Ajdovi žganci: Naredimo jih tako, da v slan krop stresemo ajdovo moko. Ko voda znova zavre, kepo moke v sredini predremo s kuhalnico in kuhamo 20 minut. Nato vodo odlijemo in žgance nadrobimo v skledo. Zabelimo po okusu.