- 4 krvavice
- 500 g kisle repe
- list lovorja
- pol žličke soli
- 6 dl vode
- 200 g ajdove moke
- mast z ocvirki
Priprava:
- Pečico vklopimo na 180 stopinj.
- Krvavice nekajkrat prebodemo, postavimo na rešetko pečice (podstavimo pekač, ki ujame med peko izcejeno maščobo) ali v pekač z rešetkami (za pečenko), in pečemo 35 minut.
- Medtem za žgance zavremo vodo, jo solimo in v krop stresemo ajdovo moko. Ko voda znova zavre, kepo moke v sredini predremo s kuhalnico in kuhamo 20 minut. Nato vodo odlijemo, vendar prihranimo, vse skupaj premešamo in pustimo napol pokrito vsaj 10 minut. Mast z ocvirki segrejemo.
- Kislo repo damo v lonec, dodamo lovor, malo vode, zavremo in nato pokrito kuhamo nad šibkim ognjem, da nenehno vre do začetka obeda.
- Kuhano ajdovo moko zabelimo z ocvirki in z vilicami na drobimo v skledo. Ponudimo jih s krvavicami in repo.