Četrtkov namig za kosilo: Narastek z blitvo

Zdrav brezmesni obrok, ki bo pripravljen v 10 minutah, 
spečen pa še v naslednjih 20-25 minutah. Pa dober tek!

Objavljeno
12. avgust 2016 17.36
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 1 kg blitve
  • 6 jajc
  • 3 žlice moke
  • sol, poper, muškatni orešček
  • 75 g parmezana


Priprava:

  1. Pečico vključimo na 200 stopinj, pripravimo si še večji okrogel ali pravokoten model in ga po potrebi namastimo.
  2. Blitvo očistimo, na hitro blanširamo v vreli vodi, nato napol ohladimo. (Če so stebla že zelo čvrsta, jih damo v krop najprej in kuhamo malo dlje.)
  3. V posebni posodi dobro spenimo rumenjake, solimo, začinimo in postopno dodamo moko in parmezan.
  4. Ločeno stepemo beljake v čvrst sneg.
  5. Ohlajeno blitvo grobo narežemo in jo na rahlo vmešamo med rumenjakovo zmes. Nazadnje dodamo še beljakov sneg in zmes previdno naložimo v model. Postavimo v vročo pečico za 20-25 minut, odvisno, kako visoko sega testo v modelu. Preverimo z zobotrebcem.
  6. Pečen narastek narežemo in ponudimo kot glavno jed s solato iz kumar in jogurta.


Opomba: Izberite katerokoli vrsto blitve - na fotografiji je jed iz očarljive rdečestebelne.