Četrtkov namig za kosilo: Pečen goveji rostbif

Za ljubitelje sočnega mesa; priprava 6–8 minut

Objavljeno
09. marec 2015 09.48
PEČEN GOVEJI ROSTBIF
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo:

4 debelejši zrezki govejega hrbta

zelišča (rožmarin, timijan)

olje, maslo

sol, poper

zeliščno maslo ali smetanov namaz

 

Priprava:

Dobro ponev namastimo z oljem in maslom, segrejemo in v vročo ponev položimo zrezke. Nad močnim ognjem jih pečemo najprej 4 minute, obrnemo, ogenj malenkost zmanjšamo in pečemo še 2–3 minute. Odstavimo.

Ponudimo minuto pozneje, ko se mesni sok znova porazdeli po mesu.

Kot priloga se priležejo kuhan krompir, blanširan brstični ohrovt z maslenimi drobtinicami in korenčkova solata.

 

Opomba: Najbolj mehko meso dobimo iz zorjenih kosov mesa. Takih navadno ni mogoče dobiti v mesnici kadarkoli, včasih pa se nasmehne sreča. Zrezke sami doma zorimo oz. vsaj mariniramo tako, da jih položimo v posodo skupaj z zelišči, bogato prelijemo z oljem, da meso povsem prekrije, in pokrijemo, da čim bolj iztisnemo zrak. Pri tempe­raturi malo nad nič jih tako zorimo v hladilniku tudi tri tedne, postopek pa pospešimo pri običajni temperaturi hladilnika, to je 6 stopinj Celzija.