Sestavine:
- 400 g mletega mesa
- 200 g riža
- 1 - 2 žlici olja
- sol, peteršilj
- 8 rumenih paprik
- 6 paradižnikov
Priprava:
- Meso in riž stresemo v kozico, dodamo po potrebi olje in pražimo par minut, da meso posivi. Odstavimo in malo ohladimo.
- Medtem očistimo paprike, in sicer odrežemo pecelj in izrežemo semenje.
- V tem času tudi narežemo paradižnike in jih na kratko podušimo, da dobimo paradižnikov pire/omako. Lahko jih tudi pretlačimo preko pasirke. Solimo.
- Vsako papriko nadevamo z riževim nadevom prst pod robom, saj riž med kuho naraste. Nadevane postavimo pokonci v širok lonec.
- Ob strani prilijemo paradižnikovo omako, dolijemo vodo, če je potrebno in pokrito kuhamo 20 minut.
- Čeprav iz prehranskega vidika nepotrebno, „filane paprike" tradicionalno ponudimo s pire krompirjem in skledo zelene solate.