Četrtkov namig za kosilo: Popečeni mlinci z mesom in radičem

Skuhano na novo ali iz ostankov kosila prejšnjega dne. Priprava vam bo vzela 5-10 minut.

Objavljeno
22. februar 2017 21.04
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • večja glavica rdečega radiča
  • 250 g mlincev
  • 250 g pečenega mesa goske, račke, piščanca ali 300 g svežega mesa perutnine/svinjine
  • maščoba za peko

Priprava:

  1. Zavremo 0,5 l vode. Suhe mlince nalomimo v skledo. Mlince v skledi prelijemo s kropom in pustimo namakati 5 minut. Ali pa uporabimo preostanek kuhanih in ohlajenih mlincev prejšnjega dne.
  2. Radič očistimo slabših zunanjih listov, nato pa prečno narežemo na tanke rezance.
  3. Stresemo jih v posebno posodo in prihranimo.
  4. Namočene mlince odcedimo in na deski narežemo na manjše kose. Narežemo tudi pečeno meso.
  5. V globoki ponvi segrejemo maščobo in meso ter mlince stresemo v ponev. Nad močnim ognjem vse skupaj pečemo, da postane malce hrustljavo. Najbrž bo to potrebno narediti v dveh delih.
  6. Ko so mlinci in meso že lepo zapečeni, dodamo narezan radič, največ minuto dalje pečemo/pražimo, da radič oveni, in takoj ponudimo kot glavno jed po zeljni juhi z zdrobom in korenjem (milijonska juha). Za poobedek se naj bo ledena kava ali vroča čokolada.

Opomba: Takšna jed je prava specialiteta, čeprav iz ostankov. V kolikor imate premalo pečenega mesa, uporabite sveže meso perutnine ali svinjine, ki ga popecite najprej.

Različica: Namesto navadnega rdečega radiča uporabite katerikoli drug radič, tudi siljen, sicer pa kitajsko zelje, na četrtinke narezan brstični ohrovt ali sodobno listnati ohrovt. V vseh primerih zelenjavo le na hitro opecite, le toliko, da oveni, a še ohrani hrustljavost.

Namig: Ostanke hrane prejšnjih dni vedno hranite na hladnem, le tako jih lahko uporabite še kdaj. Najbolje, v kakšni novi, zanimivi jedi, kot je na primer tale.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.