Četrtkov namig za kosilo: Pretlačena radičeva juha

Z veliko vlaknin in polno antioksidantov. Priprava vam bo vzela 10 minut, čas kuhanja pa še 10 minut.

Objavljeno
15. januar 2017 11.02
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 300 g radiča
  • manjša čebula
  • pol večje zelene
  • večji korenček
  • večji krompir
  • žlička masla
  • žlica naribanega hrena
  • strok česna
  • 2 žlici sladke smetane
  • sol, poper
  • 2 rezini kruha

Priprava:

  1. Čebulo, zeleno, korenje in krompir očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Stresemo v lonec, dodamo maslo in hitro popražimo.
  2. Medtem stremo česen in naribamo hren ter oboje stresemo v lonec k ostali zelenjavi. Prilijemo vodo in pokrito kuhamo 10 - 15 minut, da se zelenjava zmehča.
  3. Medtem grobo narežemo radič in ga posebej v manjši količini vode kuhamo par minut, toliko, da oveni. Vodo odlijemo in radič vstavimo v juho k ostali zelenjavi.
  4. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, jo začinimo s soljo, poprom, sladko smetano, juho prevremo in ponudimo s kockami popečenega kruha.
  5. Po juhi postrežemo kranjsko klobaso, kos kruha in kislo zelje.


Opomba: Recept je s spletne strani Društva gluhih in naglušnih Dolenjske in Bele krajine.

Različica: Kogar grenak okus radiča ne moti, lahko radič skuha kar v loncu juhe, ne posebej. Kako že pravijo? Da je treba vsak dan pojesti vsaj nekaj malega tudi grenkega.