Četrtkov namig za kosilo: Rižota z jajčevci in rokforjem

Aromatična; priprava 5 minut, čas kuhanja 15 minut

Objavljeno
14. september 2015 14.54
RIŽOTA Z JAJČEVCI
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo:

2 jajčevca

2 čebuli

360 g riža za rižoto

žlička karija

1 dl belega vina

rožmarin

približno liter jušne osnove

2 žlici oljčnega olja

žlica masla

150 g rokforja ali podobnega sir s plemenito plesnijo

 

Priprava:

Posebej zavremo jušno osnovo (ali vodo). Očistimo in narežemo čebuli in jajčevca. Rožmarin drobno sesekljamo. Vse stresemo v globoko večjo ponev, potresemo s karijem in na oljčnem olju dišeče popražimo.

Dodamo riž, premešamo, po minuti prilijemo vino, počakamo, da vsa tekočina izpari, šele nato začnemo postopoma prilivati jušno osnovo kakor za običajno kremasto rižoto – po zajemalkah in krepko mešamo.

Nazadnje, ko je riž že skoraj povsem mehak, odstavimo, vmešamo maslo, po vrhu položimo kose rokforja, pokrijemo in ponev nesemo na mizo. Ponudimo s solato iz endivije in fižola.

 

Opomba: Ne pozabite na rožmarin. Neverjetno, kako zaokroži okus!