2 jajčevca
2 čebuli
360 g riža za rižoto
žlička karija
1 dl belega vina
rožmarin
približno liter jušne osnove
2 žlici oljčnega olja
žlica masla
150 g rokforja ali podobnega sir s plemenito plesnijo
Priprava:
Posebej zavremo jušno osnovo (ali vodo). Očistimo in narežemo čebuli in jajčevca. Rožmarin drobno sesekljamo. Vse stresemo v globoko večjo ponev, potresemo s karijem in na oljčnem olju dišeče popražimo.
Dodamo riž, premešamo, po minuti prilijemo vino, počakamo, da vsa tekočina izpari, šele nato začnemo postopoma prilivati jušno osnovo kakor za običajno kremasto rižoto – po zajemalkah in krepko mešamo.
Nazadnje, ko je riž že skoraj povsem mehak, odstavimo, vmešamo maslo, po vrhu položimo kose rokforja, pokrijemo in ponev nesemo na mizo. Ponudimo s solato iz endivije in fižola.
Opomba: Ne pozabite na rožmarin. Neverjetno, kako zaokroži okus!