- 125 g bulgurja
- šopek peteršilja
- 2 bogati vejici mete
- 4 večji paradižniki
- limona
- 4 žlice oljčnega olja
- sol, poper
- bela čebula
Priprava:
- V kozico nalijemo 2,5 dl vode, jo rahlo solimo, pristavimo in v krop stresemo bulgur. Ko znova zavre, odstavimo, pokrijemo in pustimo nabrekati 10 minut. Zatem stresemo v solatno skledo in pustimo, da se povsem ohladi.
- Liste peteršilja in mete osmukamo s stebel in sesekljamo.
- Paradižnike očistimo in nato narežemo na kocke. Čebulo drobno sesekljamo.
- K ohlajenemu burgurju stresemo nasekljana zelišča, dodamo paradižnik, čebulo, začinimo s soljo, poprom, sokom limone in oljčnim oljem. Dobro premešamo in postrežemo po grahovi juhi ob pečenem svinjskem nabodalcu.
Različica: Nekateri v solato dodajo tudi na kocke narezano kumaro. Lahko uporabite kuskus, vendar je bulgur boljša in slastnejša izbira.
Nasvet: Ne pozabite na meto in limono. Šele s tema dodatkoma postane solata res nekaj posebnega, sočna in osvežilna.
Namig: Če vam kaj solate ostane, jo lahko uporabite jutri kot osnovo ali dodatek za solato ob pečeni tunini.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.