Četrtkov namig za kosilo: Zelena leča z zelenjavo in hrenovko

Ne pozabite na šetraj. Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 40-50 minut. Dober tek!

Objavljeno
10. april 2018 12.20
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  • večja sveža repa, manjša čebula
  • 2 rdeča korenčka, 1 rumen korenček
  • pol zelene, pol kolerabe
  • korenina peteršilja
  • 150 g zelene leče
  • sol, poper, krepka vejica šetraja
  • list lovorja, majaron
  • 50 g slanine, 2-4 pari hrenovk
  • voda ali jušna osnova

Priprava:

  1. Čebulo narežemo in stresemo v lonec.
  2. Vso drugo zelenjavo (korenje, zeleno, kolerabo, korenino peteršilja in repo) očistimo, po potrebi olupimo, narežemo na kocke in prav tako stresemo v lonec. Na kocke narežemo še slanino, stresemo v lonec, pristavimo in vse skupaj popražimo.
  3. Dodamo lečo, premešamo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Začinimo s soljo, poprom, šetrajem, lovorjem in pokrito kuhamo 40-50 minut, da se leča zmehča. Po potrebi dolivamo vodo.
  4. Posebej popečemo ali skuhamo hrenovke in jih ponudimo s kuhano lečo. Zraven se poda osvežilna zelena solata s česnom.

Nasvet: V bolje založenih trgovinah se včasih dobi že napol kuhana leča. Ko jo stresete v lonec, potrebuje le še 10 minut (in ne 50 minut), da postane povsem mehka.

Naredimo vnaprej: Se razume. Odlična jed, ki je naslednji dan še boljšega okusa. Lahko jo naredite tudi na zalogo in shranite v zamrzovalnik. Vsekakor je to jed, pri kateri porabimo bolj ali manj zadnje ostanke zime.

Ali ste vedeli: Podobno jed poznajo na Bavarskem, le da jo tam kuhajo kot obaro. Pogosto jo kuhajo skupaj s klobaso ali postrežejo s popečeno hrenovko. Kjer je obara bolj gosta, jo ponudijo s špecli, popečenimi na maslu. Izjemno dobro.