- 1 kg lepih jabolk
- 125 g moke
- jajce
- 2 dl mleka
- ščep soli
- žlica sladkorja in sladkor v prahu za posip
- maščoba za cvrtje
Priprava:
- Za testo v posodi gladko zmešamo moko, sladkor, sol, jajce in mleko, da dobimo malo gostejše testo kot za palačinke. Pustimo ga počivati na delovni površini.
- Medtem olupimo jabolka, jim s posebnim nožičkom izdolbemo peščišče in narežemo na pol do centimeter debele rezine.
- V kozici segrejemo olje. Pripravimo si krožnik s papirnato servieto.
- Jabolčni obroček potopimo v testo, ga dvignemo in previdno vstavimo v vroče olje. Po minuti ga obrnemo in nekaj sekund cvremo še na drugi strani, da zlato porjavi. Prestavimo ga na servieto, da popivna odvečno olje.
- Ocvrte jabolčne obročke potresemo s sladkorjem in ponudimo še tople kot hitro slaščico po domačem ričetu.
Nasvet: Tanjše ko so jabolčne rezine, več olja popijejo med cvrtjem in večje je tveganje, da med cvrtjem razpadejo.
Opomba: Jabolčni obročki morajo biti pred potapljanjem v testo povsem suhi. Le tako se testo nanje sploh prime in jih obda kakor plašč. Jabolka lahko pripravite vnaprej, jih potopite v medeno vodo, da ne porjavijo, vendar jih morate tik pred cvrtjem dobro osušiti.