Četrtkov namig za posladek: Rižev narastek s skuto

Nežna jed brezskrbnega otroštva. Čas kuhanja traja 15-20 minut, priprava še 5 minut in 
peka potem 20-25 minut.

čet, 25.02.2016, 12:00
Že veste, kje boste danes jedli?
Na podlagi ocen, ki jih vsak teden objavljamo v Nedelu in Slovenskih novicah, je nastal digitalni vodič, ki dobrojedcem lajša odločitev o tem, kje bodo naslednjič sedli za mizo in kaj naj si nanjo pustijo prinesti.

Sestavine:

  • 0,75 l mleka
  • 180 g belega 
okroglozrnatega riža
  • pol žličke soli
  • 70 g razmehčanega masla
  • 3 jajca
  • 200 g pasirane skute
  • 100 g sladkorja

Priprava:

  1. Mleko nalijemo v kozico, ga solimo in zavremo. V vrelo mleko zakuhamo riž in ga na šibkem ognju kuhamo 15-20 minut. Kuhanega malce ohladimo.
  2. Medtem rumenjake ločimo od beljakov - te damo v posebno skledo, v kateri bomo stepli čvrst beljakov sneg.
  3. Pečico vklopimo na 180 stopinj, namastimo model za narastke.
  4. Maslo v posodi z električnim mešalnikom penasto stepemo. Izmenjaje mu dodamo sladkor in rumenjake. Vse dobro spenimo.
  5. Zdaj dodamo še skuto, ohlajen riž in premešamo.
  6. Beljake stepemo v trd sneg in ga previdno vmešamo med riž. Zmes naložimo v model, pogladimo in porinemo v pečico za 20-25 minut, da se zlato zapeče.
  7. Ponudimo prelito s čežano kot sladico po gosti grahovi juhi.


Različica: Riž odišavite z vaniljo in ali limonovo lupinico.

Prijavi sovražni govor