Sestavine:
- 400 g piškotnih drobtin
- 10 g drobno mlete kave, 100 g sladkorja
- 1,5 dl močne mlačne kuhane kave
- 2 jajci, žlica ruma
- 0,5 dl sladke smetane ali raztopljenega masla po potrebi
Priprava:
- Piškotne drobtine stresemo v posodo, dodamo sladkor, mleto kavo, prilijemo skuhano kavo in rum ter dobro premešamo. Pustimo 5 minut, da se drobtine namočijo.
- Zdaj dodamo jajci, po potrebi še smetano ali maslo (nadev mora ostati gosto mazav).
- Vzhajano testo razvaljamo na pravokotnik širine 10-15 cm, namažemo z nadevom in čvrsto zvijemo do debeline največ 4 cm premera (3 obrati).
- Dovolj dolg kos aluminijaste folije naoljimo, nanj položimo potičko in jo tesno zavijemo v folijo. Koncev folije ne zapremo, ampak pustimo odprto vzhajati še 20-30 minut. Ker je potica čvrsto ovita, bo ostala majhna, le podaljšala se bo.
- Tik pred peko čvrsto zapremo konce, še bolje zavijemo, vendar pustimo za debelino prsta prostora, saj se med peko potica še malce podaljša.
- Pečemo v foliji na mrežici 20-25 minut, pečeno ohladimo v foliji in šele povsem ohlajeno odvijemo.
Koristen nasvet: Te potičke brez težav po 15 minutah vzamete iz pečice, ohladite, zamrznete kar v foliji, nato tik pred postrežbo spečete do konca, 15-20 minutmogoče še podatek, ali se potem da v pečico zamrznjeno ali odmrznjeno .
Opomba: Konce res čvrsto zavijte in potico po vsej dolžini dobro ovijte s folijo, ki je mora biti dovolj. Se mi je že zgodilo, da sem bila površna ali preveč varčna in mi je potička med peko ušla z vajeti.