Decembrska peka: Kavna potička iz alufolije

Potica v mini izvedbi je gotovo rešitev za večino zadreg. Če bi želeli letos pripraviti takšno pomanjšano različico, ponujamo idejo.

Objavljeno
03. december 2016 15.14
Mojca Koman
Mojca Koman
Da ohranimo mini obliko, uporabimo idejo A. Goljata. Klasično testo; za 4-5 potičk po 25 cm. Priprava nadeva: 10 minut; zvijanje: 5-10 minut; vzhajanje pred peko: 20-30 minut; čas peke: 20-25 minut, temperatura pečice: 210 stopinj (ventilacijska 190 stopinj).

Sestavine:
  • 400 g piškotnih drobtin
  • 10 g drobno mlete kave, 100 g sladkorja
  • 1,5 dl močne mlačne kuhane kave
  • 2 jajci, žlica ruma
  • 0,5 dl sladke smetane ali raztopljenega masla po potrebi

Priprava:

  1. Piškotne drobtine stresemo v posodo, dodamo sladkor, mleto kavo, prilijemo skuhano kavo in rum ter dobro premešamo. Pustimo 5 minut, da se drobtine namočijo.
  2. Zdaj dodamo jajci, po potrebi še smetano ali maslo (nadev mora ostati gosto mazav).
  3. Vzhajano testo razvaljamo na pravokotnik širine 10-15 cm, namažemo z nadevom in čvrsto zvijemo do debeline največ 4 cm premera (3 obrati).
  4. Dovolj dolg kos aluminijaste folije naoljimo, nanj položimo potičko in jo tesno zavijemo v folijo. Koncev folije ne zapremo, ampak pustimo odprto vzhajati še 20-30 minut. Ker je potica čvrsto ovita, bo ostala majhna, le podaljšala se bo.
  5. Tik pred peko čvrsto zapremo konce, še bolje zavijemo, vendar pustimo za debelino prsta prostora, saj se med peko potica še malce podaljša.
  6. Pečemo v foliji na mrežici 20-25 minut, pečeno ohladimo v foliji in šele povsem ohlajeno odvijemo.

Koristen nasvet: Te potičke brez težav po 15 minutah vzamete iz pečice, ohladite, zamrznete kar v foliji, nato tik pred postrežbo spečete do konca, 15-20 minutmogoče še podatek, ali se potem da v pečico zamrznjeno ali odmrznjeno .

Opomba: Konce res čvrsto zavijte in potico po vsej dolžini dobro ovijte s folijo, ki je mora biti dovolj. Se mi je že zgodilo, da sem bila površna ali preveč varčna in mi je potička med peko ušla z vajeti.