Decembrska peka: Žametno rdeče snežne kepe

Brez peke boste naredili kar 40 kroglic. 2. mesto v natečaju Odprte kuhinje je zasedla Maša Nedog iz Ormoža. Čestitke!

Objavljeno
06. december 2016 16.15
ODPRTA KUHINJA - Piškoti
K. C. R.
K. C. R.
Sestavine:
  • srednje velika rdeča pesa (olupljena, narezana na kose)
  • 2 skodelici mandljev
  • 2 skodelici kokosove moke in 1,5 skodelice kokosove moke za posip
  • 2 čajni žlici semen čia
  • 1/4 skodelice kakava v prahu
  • 1/4 do 1/2 skodelice javorjevega sirupa (lahko agavov sirup, med ...)
  • bela čokolada za obliv
  • po želji lahko nekaj kapljic metinega ekstrakta

Priprava:
  1. V mešalniku zmeljemo mandlje, da nastane moka (ne predolgo, sicer dobimo maslo).
  2. Nato dodamo 2 skodelici kokosa, zmešamo z mandlji, postopoma dodamo semena čia in kakav v prahu.
  3. Na koncu dodamo na kocke narezano rdečo peso, javorov sirup (po želji metin ekstrakt) in mešamo, dokler se zmes lepo ne poveže.
  4. Oblikujemo kroglice, velike približno 2,5 cm, in jih za 15 minut postavimo v zamrzovalnik.
  5. Medtem stopimo belo čokolado.
  6. Ko kroglice vzamemo iz zamrzovalnika, jih potopimo v belo čokolado in potem še vsako povaljamo v kokosovi moki, da postane snežna kepa.
  7. Pustimo, da se čokolada na kroglicah posuši.

Namig: Tanjši ko bo sloj čokolade, tem boljše bodo kepe - hitro namreč postanejo presladke. So nasitne, hkrati pa izvirne.