Razmišljaj sladko: »Evolucija« rojstnodnevnih tort

Se še spomnite tort iz 70. in 80. let?

Objavljeno
29. junij 2016 11.07
Gorazd Potočnik
Gorazd Potočnik

Kot junior sem seveda, kot se spodobi, za vsak rojstni dan dobil torto. Ni ga bilo praznovanja rojstnega dne brez nje. Seveda sem kot čokoljub vedno hotel čokoladno! Vsaj po slikah sodeč je bila čokoladna torta vedno zraven.

V osemdesetih je bila v sloveniji čokoladna torta sestavljena iz biskvita, ki je vseboval nekaj kakava, da je bilo malo »šmeka« po čokoladi, predvsem pa je bil slajši ter najpomembneje temnejši, da si lahko rekel, da je »čokoladni«. In drugi del torte, krema. Ta je zmagala, če sem lahko malce sarkastičen. V osnovi margarina, z veliko sladkorja, mogoče še kak rumenjak, dodali so kakav in to je bilo to. Po vrhu je bila krema poravnana, iz iste kreme si z zvezdastim nastavkom nabrizgal malce roba in torta je bila narejena. Napis in to je to!

Ali se spominjate posledic zaužitja take torte? No, jaz se, vem, da je bil želodec precej težak. Toda, opa, bila je čokoladna torta.

Danes lahko na spletu najdemo recepte za najrazličnejše (čokoladne) torte zanimivih oblik in barv. Foto: Iana Kušer


Ok, da razčistimo − res je, da te torte, ko jih gledamo z današnje perspektive, niso bile nikakršen presežek, toda v tistih časih je bilo to top! Takrat gospodinje resnično niso poznale boljših receptov, takrat ni bilo znanja kot danes, sploh pa ne strica gugla, ki nam z veseljem podari kak preprost recept. To je bilo to, jej to, drugače dobiš sadno. No, pa smo tam ...

Sadna je bila sicer iz istega biskvita, le da brez kakava, pri kremi pa niso komplicirali, smetano so želirali, dali vmes sadni kompot, bolj natančno, s sokom kompota so namočili biskvit, sadje pa so narezali − ali še to ne − in ga umešali v smetano ter torto ohladili. Za dekoracijo so odprli nov kompot ter iz njega pobrali lepše polovičke marelic, jih odcejene položili na kremo ter napisali »Vse najboljše«. Toda bralec, pazi, te so bile še najboljše, takšne preproste torte so še danes zaželene.

Aha, droben podatek sem pozabil, premeri so bili 26, naslednji 32 in največji 36 centimetrov. To je to. In kosi so bili enormni.

V osemdesetih so bile torte in njeni kosi ogromni − danes pa se prisega na to, da manj je več. Foto: Iana Kušer

Z vsem spoštovanjem do tistih, ki so jih delale, večina seveda doma in brez računa − toda to je že druga zgodba.

Skratka, hvala vsem, ki ste nam polepšale otroštvo! Resno.

Oblike tort so bile času primerne. Takrat se je veliko bralo iz knjig in to je bila verjetno inspiracija za obliko. Vsak med vami je gotovo dobil torto v obliki knjige. Vsaj jaz sem jih kar nekaj. Na kratko, torte so bile večinoma okrogle, sem pa tja pa kakšna knjiga.

In ja, ah, ta lepa osemdeseta!

Z leti se je to spremenilo in danes se dobi na tržišču skoraj vse, kar je odvisno predvsem od globine žepa.
Priznam, da se sam kar izogibam rojstnodnevnih tort za otroke, ker bi starši radi vse, od vlakca do Alice v čudežni deželi, in torta mora biti nakičena z vsemi možnimi replikami risanih junakov, vse iz tičino mase, seveda barvane, in mora biti lepo, cena nizka, noben pa ne bi plačal ekstra ur, ki si jih potreboval za izdelavo vseh teh figuric. Beden je ta trend.

Po mojem mnenju vse te torte za otroke ne smejo biti ne iz tičino mase, kaj šele iz margarine, torta naj bo, če že ne drugega, vsaj sadna iz osemdesetih, smetana naj bo živalska, kompot pa znate sami skuhati, kajne?

***

Gorazd Potočnik je slaščičarski mojster in lastnik podjetja Sladkozvočje.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, ki vam jih strežemo vsak četrtek ob 15. uri, mu družbo delajo še:

Marko Jamnikfotograf, pisec pivovarskega bloga in pivovar.

Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Teja Kuk, socialna delavka, prostovoljka in vodja projekta Skuhna

Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.