Nekaj, da bo kulturni praznik sladek. Pri roki imejte pekač premera 22 cm.
Sestavine:
100 g bele moke
40 g ajdove moke
40 g maka (celega ali mletega)
1/2 žličke pecilnega praška
lupinica polovice limone
110 g rjavega sladkorja
2 jajci, 0,5 dl olja, 2 žlici ruma
suhe fige, orehi
žlica rjavega sladkorja
toplo mleko (nekaj žlic)
žlica ruma
žlica medu
Priprava:
Pekač dobro namastimo.
V posodi zmešamo belo in ajdovo moko, pecilni prašek, mak in limonino lupinico.
Sladkor in jajci močno penasto stepemo. Ko zmes naraste, prilijemo olje in rum. Počasi vmešamo še suhe sestavine.
Vlijemo v pomaščen pekač. Po vrhu ob robu razporedimo fige, na sredini pa orehe. Potresemo z malce rjavega sladkorja.
Pečemo pri 175 stopinjah Celzija približno 25 minut.
Pečen kolač takoj vzamemo iz pečice in ga po vrhu navlažimo (s čopičem) z mešanico mleka in ruma. Še malce toplega prelijemo z medom, narežemo in ponudimo.
Zraven se odlično prileže tudi stepena sladka smetana.