Figov kolač

Sladki opomin na velikega pesnika.

Objavljeno
08. februar 2015 09.47
Ana Bulat
Ana Bulat

Nekaj, da bo kulturni praznik sladek. Pri roki imejte pekač premera 22 cm.

Sestavine:

100 g bele moke

40 g ajdove moke

40 g maka (celega ali mletega)

1/2 žličke pecilnega praška

lupinica polovice limone

110 g rjavega sladkorja

2 jajci, 0,5 dl olja, 2 žlici ruma

suhe fige, orehi

žlica rjavega sladkorja

toplo mleko (nekaj žlic)

žlica ruma

žlica medu

 

Priprava:

Pekač dobro namastimo.

V posodi zmešamo belo in ajdovo moko, pecilni prašek, mak in limonino lupinico.

Sladkor in jajci močno penasto stepemo. Ko zmes naraste, prilijemo olje in rum. Počasi vmešamo še suhe sestavine.

Vlijemo v pomaščen pekač. Po vrhu ob robu razporedimo fige, na sredini pa orehe. Potresemo z malce rjavega sladkorja.

Pečemo pri 175 stopinjah Celzija približno 25 minut.

Pečen kolač takoj vzamemo iz pečice in ga po vrhu navlažimo (s čopičem) z mešanico mleka in ruma. Še malce toplega prelijemo z medom, narežemo in ponudimo.

Zraven se odlično prileže tudi stepena sladka smetana.