Hmeljni zvarkoplov: Kako je Ajdovščino zajela Pivomanija

Na prvi festival Pivomanija so bili povabljeni vsi takratni kraft pivovarji, ja, vseh pet. Prišlo je tudi 300 ljudi.

Objavljeno
20. julij 2017 12.36
Anita Lozar, Matej Pelicon
Anita Lozar, Matej Pelicon
Po uspešno sklenjeni kampanji na Kickstarterju januarja 2013 sva začela razmišljati, kako bi zanimanje za projekt, delo in pivovarno uporabila še dalje v poslu. Kot se je izkazalo, večina ljudi ni razumela, kaj sva na Kickstarterju sploh hotela doseči, saj skoraj nihče kraft piva ni poznal in/ali ni nikdar poskusil. Pa sva začela od začetka.

Odločila sva se, da v Ajdovščini organizirava mesečna predavanja, na katerih bova majhni skupini ljudi razložila čare pivovarstva. Srečanja sva poimenovala kar Pivomanija. Tako se je začelo gibanje, čeprav ni pred tem nihče vedel, da zanj sploh obstaja potreba.

Prva degustacija in predavanje o stilih piva sta imela velik razpon, preizkusili smo vse, od lagerja do škotskega pale ala. Naslednjič sva že bila bolj natančna, preučili smo ameriški kraft. Nadaljevali smo z belgijskimi trapisti in končali z zadnjo Pivomanijo, kjer smo na pipo priklopili prvo serijo Bevoga in za vse udeležence natisnili majice »I LOVE BEER«. Takrat smo tudi prvič uporabili Peliconov prototip.

Prototip je potem postal vmesna varianta recepta, ki se je kasneje predstavljal kot Pally, pale ale s tremi slovenskimi hmelji. Pally je dobil ime po inženirju, ki je projektiral večino zgodnjih »tovarn« v Ajdovščini, med njimi tudi pivovarno, katere ostanki v obliki podzemnih rovov ležijo pod našo trgovinico s pivom v Ajdovščini.

V tistem letu se je povprečje pivoljubov v Ajdovščini z dveh povzpelo na vsaj sto. To je bil dovolj dober razlog, da oktobra, skoraj leto po tem, odkar smo začeli govoriti o pivovarni, priredimo prvi festival piva. Na festival Pivomanija so bili povabljeni vsi takratni kraft pivovarji, vseh pet. Prišlo je tudi 300 ljudi. To so bili skorajda vsi poznavalci piva v Sloveniji in nekaj somišljenikov iz italijanske Gorice. V vsakem primeru je bil festival uspešen, kajti še leto dni prej naju sploh nihče ni razumel.

Naslednja tri leta se nisva imela časa ukvarjati s Pivomanijo. Vso energijo sva posvetila pivovarni in pivu, da bi preživeli in da bi bilo kaj kruha iz tega ječmena.

A občasno naju je kdo pocukal za rokav in rekel: »Ampak Pivomanija je bila pa super ...« Tudi med pivovarji je bilo slišati, da »na Pivomanijo bi pa še kdaj z veseljem prišli«. Zato smo se lani, ko v pivovarni nisva bila več sama za vse, odločili in ponovno organizirali festival kot priložnost za druženje pivovarjev z ljubitelji piva in hkrati pokazali domačinom, kaj vse se je zgodilo v treh letih. Želeli smo si ustvariti dobro razpoloženje, brez slabe volje, da je edina stvar, na katero obiskovalci mislijo, dobro pivo.

Zbralo se je lepo število ljudi, vzdušje je bilo čudovito, pilo se je več kot 25 različnih zvarkov in na koncu smo se vsi drli v luno »Wi ar d čempjons« na koncertu Tribute to Queen v Ajdovščini. Za češnjico na vrhu smetane je poskrbel še bloger PivoMan & Beer Bottles Collection, ki nam je konec leta podelil priznanje za najboljši festival piva v letu 2016.

S takšno popotnico smo se lotili verzije Pivomanija 2017. Že januarja smo naredili približen okvir, marca smo potrdili prisotnost pivovarjev, maja in junija pa uredili še zadnje podrobnosti. Letos je festival podprla tudi Občina Ajdovščina, kar nam je v veliko veselje. Ta teden smo v svet poslali prvi sveženj vstopnic. Obiskovalci se bodo srečali z dvanajstimi pivovarji, TANKR craft mobilom in skupno poskusili več kot 40 zvarkov. Za 17 evrov boste lahko vsakih deset minut poskusili novo pivo (festival poteka od 13. do 21. ure, frekvenco pa določite sami). Vstopnica namreč omogoča brezplačno pokušino vseh piv, predstavljenih na festivalu, brez doplačil. Poleg piva so v ceno vključeni tudi festivalski kozarec in glasbeni koncerti.

Na dan dogodka bodo vstopnice dražje, zato se izplača pohiteti. Vstopnice je mogoče kupiti na naši spletni strani, na vseh bencinskih servisih OMW in v vseh trafikah 3Dva.

Torej, zapišite si v koledarje, prva sobota v septembru, 2. 9. 2017, se namreč neustavljivo približuje. Mi že komaj čakamo.

Naše malo mesto bo pokalo po šivih. Dopoldne se bo namreč na gladiatorski tek WOTR podalo par sto ljudi. Cilj bodo imeli v neposredni bližini Pivomanije. Preživeli tekači se bodo lahko udeležili še festivala piva in kolesarskega spektakla na Kolesarskem festivalu, ki ga pripravljajo v društvu Črn Trn. Komaj čakamo večerno tekmo Dirt v prostem slogu, ko bomo lahko po približno 30 popitih vzorcih piva občudovali kolesarske vragolije pod žarometi. Vsi skupaj bomo zatem objeti čez rame ponovno prepevali na večernem koncertu, ki bo sklenil praznik ne le pivovarstva, temveč dobre ajdovske energije sploh.

Se vidimo na Pivomaniji, čin!

***

Anita Lozar in Matej Pelicon sta pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, ki vam jih strežemo vsak četrtek ob 15. uri, jima družbo delajo še:

Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster in lastnik podjetja Sladkozvočje.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.