Jokamo namesto vas: triki s čebulo

Preskusili smo pet trikov, kako se izogniti jokanju ob rezanju čebule. Trik s hladilnikom se kar obnese.

Objavljeno
15. januar 2017 11.37
san*stari mayr
Mojca Koman
Mojca Koman
Sem jokala. Spet. Zaradi rezanja čebule. Ni pomagalo odpiranje oken, solzevodi so se zbudili in začela se je poplava. Otroci so se mi smejali, moja trma pa mi ni dala miru in sem brskala, ali bi si lahko v bodoče s čim pomagala. Poglejte, kaj sem odkrila.

Vas zanima, kaj si mislim še o nekaj drugih trikih v zvezi s čebulo, ki sem jih malo zares in malo za hec preizkusila? Rezanje čebule z rezino kruha v ustih ali med rezanjem imeti odprta usta z jezikom tesno ob nebu, to je res ena velika neumnost. Znanstveno ozadje, da se hlapne snovi ustavijo na kruhu (ali na ustnem nebu) in potem vežejo s slino namesto s solzami v očeh, se na začetku sliši še kar spodbudno. Ampak, si predstavljate, kako je vse skupaj videti? Koliko kruha naj gleda iz ust? Najlepša hvala – raje jokam.

Podobno je meni traparija rezanje čebule pod tekočo vodo v koritu. Že tako se prehitro porežem. Da bi rezala čebulo, ko nanjo in na roke teče voda? Ostanem vsaj brez koščkov čebule, ki letijo na vse strani, če ne celo brez kakšnega prsta.

#1 ČEBULO PRED REZANJEM ZA 15 MINUT V HLADILNIK. Resnično manj solz. Pravijo, da se hlapne snovi hitreje sproščajo ob povišani temperaturi (tudi sobni temperaturi) in obrat­no.
Komentar: Z ohlajanjem čebule pred rezanjem si prav gotovo pridobimo minuto ali dve. Od hitrosti pri rezanju pa je odvisno, kako hitro se bodo solze pojavile. Ker sem bolj pozabljive sorte, imam nekaj čebul po novem spravljenih v hladilniku in res pomaga. Nekateri na spletu svetujejo, da čebulo pred rezanjem postavimo za nekaj minut v zamrzovalnik. Se obnese, vendar nanjo ne smemo pozabiti. Zamrznjena postane mehka, po odtajanju pa zdrizasta.


Foto: Krištof Koman

#2 MED REZANJEM ČEBULE NOSIMO PLAVALNA OČALA. Malce smešno, vendar učinkovito. S plavalnimi očali tesno na nosu in okoli oči med rezanjem čebule ni možnosti za solze. Komentar: Na spletu oglašujejo posebna očala prav za rezanje čebule, vendar takšnih nimam. Po videzu so podobna plavalnim in ta sem uporabila za test. Odlično se obnesejo – zame prav gotovo. (Žal niso učinkovita za mlajše kuharske pomočnike tik ob meni.)

#3 ČEBULO PRED REZANJEM ZA 15 MINUT V VODO. Kaj pa vem ... Nisem navdušena. Čebulo olupimo in potopimo v vodo, pri tem se žveplove snovi izločijo v vodo, čebula postane bolj milega okusa in manj vzdraži sluznico. Komentar: Najprej, moti me, da moram na čebulo čakati. Ponavadi je vendar to prva reč, ki jo potrebujemo pri kuhi. Potem me moti, da je čebula mokra in tudi obrisana zelo izmuzljiva. S prehranskega vidika pa je namakanje napaka, saj gredo v vodo poleg žveplovih snovi še minerali, flavonoidi in druge zdravju koristne snovi. Če to vodo porabimo za zalivanje juhe, ni nič narobe, drugače je samo škoda.


Foto: Krištof Koman

#4 MED REZANJEM ŽVEČIMO ŽVEČILNI GUMI. Zame premalo učinkovito. Trik je preprost: med rezan­jem čebule intenzivno žvečimo žvečilni gumi, pri čemer se hlapne spojine vežejo na slino in ne vzdražijo očesne veznice.
Komentar: Ščemenje v očeh se je pojavilo zelo kmalu, solze malo pozneje. Za rezanje velike čebule ali več čebul je meni premalo uporabno, poleg tega žvečilnih gumijev nimam vedno pri roki. Odkrila sem tudi, da je sočasno žvečenje čigumija in rezanje čebule prav zagonetna reč.


Foto: Krištof Koman

#5 MED REZANJEM ČEBULE VKLOPIMO KUHINJSKI VENTILATOR. Za malo čebule še gre. Tik pred rezanjem vklopimo kuhinjski ventilator (napo) in ga pustimo, da deluje na vso moč ves čas. Hlapi se odvajajo v dimnik, mi pa režemo čebulo brez solz.
Komentar: Ta trik poznam že od prej in ga lepo uporabljam, vendar se mi zdi premalo učinkovit. Moja napa je nam­reč tik nad štedilnikom in rezanje med lonci na njem ni prav preprosto. Če postavim desko tik ob štedilnik, pa je vse skupaj učinkovito le za kakšno majhno čebulico, ki jo hitro narežem.


Foto: Krištof Koman