Poznavalci pravijo, da tudi k nam prihaja kava tretje generacije, kar pomeni, da je ljubiteljem te pijače vse bolj pomembno, od kod je kava in kako je pripravljena. Družba Celjski sejem je na prvem kavi posvečenem festivalu zbrala več kot 40 razstavljavcev, ti pa so ponujali kave znanih ali ekskluzivnih manj znanih znamk z izbranih plantaž ter svetovali, kako najbolje pripraviti dobro kavo. Kakor pri nekaterih drugih pijačah postajajo vse bolj priljubljene kave s poreklom - v kateri pokrajini ali celo pri kateri zadrugi so rasla kavna zrna. V razcvetu so mikro pražarne, maloserijske kave, različne sorte in arome, velja pa edino skupno pravilo, da mora biti kava vselej sveže zmleta.
V Celju je bilo med drugim mogoče poskusiti tako imenovane mono kave, kavo namočena v rum, štiri originalne tržaške mešanice kave, 10 najboljših kav iz vsega sveta, pa brezkofeinske kavi podobne napitke in čaje.