Petkov namig za kosilo: Marelični cmoki iz skutnega testa

Avstrijska klasika na vašem krožniku. Za 6 cmokov. Priprava traja 20, čas kuhanja pa še 12-14 minut.

Objavljeno
26. julij 2016 12.43
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 250 g skute
  • 6 manjših čvrstih marelic
  • 6 sladkornih kock, rumenjak
  • 75 g pšeničnega zdroba, ščep soli
  • 50 g moke in še malo za delovno površino
  • drobtine
  • maslo
  • sladkor
  • cimet
  • mandljevi lističi za postrežbo


Priprava:

  1. Marelice umijemo. Odstranimo koščico in jo nadomestimo s sladkorno kocko.
  2. V večji lonec nalijemo vodo in jo solimo. Zavremo.
  3. V posodi pomešamo skuto z rumenjakom, zdrobom, soljo in pomešamo. Dodamo še moko in gnetemo le toliko, da dobimo testo, ki ga lahko oblikujemo. Narežemo ga na 6 kosov. Vsak kos s pomokanimi rokami sploščimo, na sredo postavimo marelico in jo obdamo s testom, da dobimo kroglico - cmok. Vsakega še povaljamo v moki.
  4. Cmoke položimo v vrelo vodo in kuhamo nad šibkim ognjem v vodi, ki le lahno vre, 12-14 minut. Večkrat jih privzdignemo oziroma premešamo vodo, da se ne primejo na dno.
  5. Medtem v ponvici segrejemo maslo z drobtinami, mandljevimi lističi in sladkorjem po okusu.
  6. Kuhane cmoke vzamemo iz vode, odcedimo in povaljamo v toplih maslenih drobtinah.