- 250 g skute
- 6 manjših čvrstih marelic
- 6 sladkornih kock, rumenjak
- 75 g pšeničnega zdroba, ščep soli
- 50 g moke in še malo za delovno površino
- drobtine
- maslo
- sladkor
- cimet
- mandljevi lističi za postrežbo
Priprava:
- Marelice umijemo. Odstranimo koščico in jo nadomestimo s sladkorno kocko.
- V večji lonec nalijemo vodo in jo solimo. Zavremo.
- V posodi pomešamo skuto z rumenjakom, zdrobom, soljo in pomešamo. Dodamo še moko in gnetemo le toliko, da dobimo testo, ki ga lahko oblikujemo. Narežemo ga na 6 kosov. Vsak kos s pomokanimi rokami sploščimo, na sredo postavimo marelico in jo obdamo s testom, da dobimo kroglico - cmok. Vsakega še povaljamo v moki.
- Cmoke položimo v vrelo vodo in kuhamo nad šibkim ognjem v vodi, ki le lahno vre, 12-14 minut. Večkrat jih privzdignemo oziroma premešamo vodo, da se ne primejo na dno.
- Medtem v ponvici segrejemo maslo z drobtinami, mandljevimi lističi in sladkorjem po okusu.
- Kuhane cmoke vzamemo iz vode, odcedimo in povaljamo v toplih maslenih drobtinah.