Odprta kuhinja: Miške za dobro razpoloženje in čas

Pustu v čast so nekoč pripravljali obilne pojedine, saj so verjeli, da bo dobra in obilna letina, če se v tem času do sitega najedo.

Objavljeno
25. februar 2017 23.38
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc
Ta navada sčasoma ni bila več potrebna, praznovanje pusta pa smo ohranili z rajanjem v maskah in pustnim cvrtjem – ki pa ni treba, da je vselej krof.

Veliko let je že minilo, odkar je moj dom postala Gorenjska, a se vseeno še dobro spomnim prvega srečanja z gorenjskimi bobi, kot rečejo krofom. Pri tašči v Šenčurju sem jih na krožniku sprva le opazovala, zdeli so se mi nekako »gorenjsko« majhni. Ko sem v enega še ugriznila, se je presenečenje podvojilo, saj niti marmelade ni bilo. Tudi šenčurska godla, ki jo ponujajo vsako leto, je bila zame nekaj povsem novega, a jaz sem bolj na strani »sladkih jedcev« in preizkušam raje te.

Priznam, s pustnimi dobrotami teh nekaj dni rada pretiravam, a verjetno se strinjate, da je v pustnem času izogibanje krofom, miškam, flancatom – misija nemogoče. Če ne drugega, te premami vonj, ki se vije iz pekarn in slaščičarn, ali dolge vrste čakajočih, ki se pusta raje lotijo na ta način – da kupijo preverjeno. Tudi sama sem ter tja stopim v kakšno vrsto, še zlasti ko dobim namig, da je ponudba nekaj posebnega. Najraje pa se peke lotim sama, kajti vonj, ki preplavi hišo, govori sam zase, napoveduje, da bo tu živahno.

Cvrtje ne spada k zdravim načinom priprave hrane, vendar je tolažba, da gre le za nekaj dni »grešenja« v letu, zame čisto zadovoljiva. Iz tega razloga sem preizkusila tudi različne recepture: testo brez živalskih beljakovin, testo, narejeno z vodo, mandljevim mlekom; cvrtje v različnih maščobah, kot so arašidovo, sezamovo, kokosovo olje. Namesto pšenične moke sem uporabila kamutovo, pirino, ajdovo; krofe sem celo spekla v pečici – a kaj, ko je za zagovornike zdrave hrane že sama kombinacija sestavin pregrešna.

Ob vsem iskanju bolj zdravih krofov sem prišla še do enega spoznanja: tudi kadar imamo že preverjeno dobro recepturo, sta za odličen rezultat pomembna razpoloženje in čas, ki ga imamo na voljo. Prav tega zaposlenim, s polnim delovnim časom in manjšimi otroki, kronično primanjkuje, zato se peke krofov redko lotijo. Spet drugi se bojijo, da jim ne bodo uspeli tako lepi, kot so tisti v trgovini, in bodo romali na kompost.

Nadomestna rešitev so miške, pri katerih je pomemben okus, oblika pa ne toliko. Pripravljene so lahko iz kvašenega, jogurtovega, skutnega testa, z različnimi dodatki, kot so začimbe, suho sadje, okrasimo jih z barvnimi mrvicami, z naravnimi aromami, potresemo z obarvanim sladkorjem, oblijemo s čokolado. Hitre, preproste, dobre in prav tako tipične pustne recepture ponujam na sosednji strani, nekaj prostora pa prepuščam vaši domišljiji.

Kaj pravite, si boste privoščili nekaj mehkega, puhastega, voljnega, sočnega in ravno prav mastnega, za povrhu pa še prepojenega z aromami?