Moški v kuhinji: Januarskih 19 evrov

Januarja se bo tudi Blaž Mehle, kot verjetno vsi, ukvarjal s pospravljanjem hladilnika in lahkotnejšimi recepti. 

Objavljeno
07. januar 2017 00.37
K. C. R.
K. C. R.
Blaž Mehle, naš Blažkuha, je dosegel velik uspeh: s svojim poceni prazničnim jedilnikom iz petih sestavin, ki smo ga objavili pred božičem, se je takoj prebil med najbolj brane članke leta. Tokrat temo nadaljuje: še vedno vztrajamo pri petih (z minimalnim odstopanjem tu in tam) sestavinah, znesek za juho, dve glavni jedi in sladico pa je tokrat stisnil pod 20 evrov, seveda za štiri osebe. Januarja se je, kot vsi, ukvarjal s pospravljanjem hladilnika in lahkotnejšimi recepti.

Najbrž vas moram kar takoj vprašati, koliko je stalo tole vse skupaj in katera jed je cenovno in časovno najbolj priročna?

Preden obračunam končni znesek za vse štiri recepte, moram poudariti tole: če se le da, kupujem slovensko in tudi brez prebiranja drobnega tiska ne gre. Zelo pomembno vlogo pa imata vsekakor tudi kakovost in cena. Cenovno izstopajo vrtnarske sarme in ribja čorba, saj jih lahko skuhamo že za dobre tri evre in pol, časovno pa grški jogurt z avokadom. Štiri kozarce pripravimo v slabih petih minutah. Posamično pa sem porabil takole, računam: sarma 3,59, enolončnica 3,53, jogurt z avokadom 3,94 in puran 7,80 evra.

Kako ljubitelj mesa in sladkega, kot ste vi, gleda na januar? Od nas se pričakuje malček askeze ...

Vsako leto pri sebi naredim zaobljubo, da se bom v januarju malo »kontroliral«. A najpogosteje, tako kot marsikdo, začnem v drugem delu meseca že grešiti. Z mesom je veliko lažje, saj ga nadomestim s stročnicami in zelenjavo, s sladkim pa je zelo težko in mi kar ne gre.

Ribja čorbica je verjetno mišljena kot priložnost, da pospravimo tiste škatle iz zamrzovalne skrinje, v katerih je ostal po en ribji filet? Kaj vse se vam še nadležno valja po omarah in hladilniku od praznikov?

Ja, res. Recept je nastal po brskanju po zamrzovalni skrinji in shrambi. Med drugim se mi valjajo, kot pravite, še file brancina, vitki som in losos. Najprej sem hotel skuhati enolončnico iz mešanih rib, a sem se premislil: ne kompliciraj, danes bo oslič. Tako, da se bo čiščenje nadaljevalo … Nabralo se je tudi nekaj kruha, resda sem ga že narezal na kocke in posušil, a bom ob prvi priložnosti iz arhiva povlekel recept za kruhove mafine.

Verjetno bo veliko ljudem padel v oči recept za vrtnarske sarme. Kakšna je zgodba za njimi?

S končnim rezultatom sem želel prav to, da ljudje opazijo ta recept in se prepričajo, da se da z malo iznajdljivosti klasiko pripraviti na bolj zdrav način, tudi brez mesa. V obdobju, ko sem sestavljal recept, je bilo že malo preveč mesa in je bilo treba presekati, hkrati pa sem imel v mislih lahek in zdrav januar.

Sladica: te kombinacije, banana in avokado, pa še nisem zasledila. V resnici deluje?

Banana s svojim sladkim priokusom odlično dopolni avokado in res ni treba ničesar dodajati. In če je dobro ohlajena kombinacija zadovoljila mojo sladkosnednost, sem prepričan, da bo tudi druge. Razmišljam tudi naprej in že vidim kombinacijo z ovsenimi kosmiči, kot zdrav zajtrk.

Vaši »dvorni pokuševalci« receptov za OK so, slišim, vedno bolj zadovoljni, tako velikopotezno kuhate. Kaj je bil tokrat njihov top izbor?

Največ pohval so doživele sarme in kremasta sestavljanka v kozarcu.

Kdaj in s čim boste – kakor pričakujete – prvič prekršili svoje novoletne zaobljube? Sklepam, da imate take kot mi drugi: shujšati, zdravo živeti, prihraniti pri stroških ...

Sem že malo namignil: v prihodnjih dneh bom že prekršil zaobljube in pripravil kruhove mafine, z izgovorom, da moram počistiti shrambo.