Nedelo izbira: Gostilna Oštirka, Celje

Na tržnico ne le po solato pa po tri sončke in pol.

Objavljeno
06. oktober 2017 15.09
Uroš Mencinger
Uroš Mencinger

Na tržnico gremo, ker bomo sami kuhali. Torej tja po lokalno zelenjavo, prosto rejo in sveža jajca hodijo gospodinje in gospodinjci, a tudi chefinje in chefi. To pa je, ker očitno vsi ne jemo le gotovih in konzerviranih jedi, kar veliko ljudi in tako je obisk tržnice tudi družabni dogodek; kar pomeni, da s polnimi cekarji ne gremo naravnost domov, temveč zavijemo še na pomenek, požirek, prigrizek. Zato vsaka tržnica ob branjevkah potrebuje tudi oštirja. Še boljše, če je Oštirka.

Ime je staro (sicer pa je bila tukaj prej gostilna Jež), vse drugo je novo. Veliko furnirja, ki priča o lastniku prenovljene stare zgradbe, v kateri bodo kmalu odprli še hotel, velika steklena stena, ki se zračno odpira proti tržnici, ter veliko stolov, miz, tort, vin, slik, vrat, napisov … Ni prtov, je pa hitra strežba, ni pogrinjka, je pa domač čebulni kruh, ni domačno, je sodobno. Nova celjska gostilna je na dobri lokaciji, ima prekaljenega chefa in podjetnega lastnika. Ponudba ni zastavljena elitno in visoko. Po mesecu dni je vsak dan malo več dela, kar je boljše, kakor če bi prehitro in preveč zasijali. Je, skratka, kar nekaj obetov, da ne gre le za še eno, ki danes je, jutri pa ne več.

Bistro na tržnici

Za kosilo je bilo po juhi na izbiro svinjska pečenka, chili con carne ali ramstek v gorčični omaki. Ko so ob 15. uri to s table zbrisali, je ostalo priporočilo: domača jetrna pašteta, telečji hrbet, ramstek s svežimi jurčki, jadranski lignji, brancin v pečici. Glede tega, torej, nič novega. Miran Ojsteršek je imel v Dramljah veliko gostilno, v kateri se je tudi veliko dogajalo, a so se zgodili »švicarji«. Zdaj je v Celju previdnejši in je zastavil tržnici primerno. A ker je pravi chef, tukaj ni ne pic ne burgerjev, so pa malice, kosila, sladice, dve dodatni sobi za prte in odpiralni čas tudi za večer in večerjo. Zato so to jedi, ki se lahko začnejo z narezkom, ki ga v suhomesnatost spreminja chef lastnoročno, in imajo ob mesu z lokalnim poreklom za spremljavo zelenjavo, ki je s tržnice ali lastne kmetije, a hkrati poznajo sodobni okus, ki so mu všeč novi krožniki, mehki pireji in sodobne tehnike.

Torej je dimljeni jelenov karpačo podložen s solato, ki pa ni pusta, temveč začinjena, in potresen z naribanim mladim sirom, ki prispeva v okusu, a zakrije sliko. Na krožniku so sestavine, ki sodijo skupaj, vendar v ustih vse naenkrat tega ne zmorejo potrditi. Maline ima jelen rad, toda sladki omaki zmanjka kislosti, črni orehi so nadgradnja, vendar očem zakriti. Toda, naročili smo jelenov karpačo in ga tudi (hitro) dobili, ni bil leden, ne voden in zato smo ga tudi (hitro) pojedli.

Domača pašteta ima (še) več okusa. Nekaj, od jurke v omaki, ga je sicer ostalo v ornamentu na leseni deski, toda čebulna marmelada se je lepo ujela z bučnimi semeni, v katerih so se valjale kroglice všečno izrazite jetrne paštete, svoje pa je dodala tudi hrustljava prekajenost ocvrtega zašinka.

Ajdovi juhi se je sredi ene najboljših gobarskih sezon zadnjih let uspelo upreti skušnjavi, zato je ostala ajdova, čeprav so jo krasili tanki listi svežih, čvrstih, dišečih in zdravih jurčkov. Tej njeni kreposti bi sicer godilo še kaj zelenjave (zelišč ni manjkalo) in vsaj kot dodatek žlica smetane, a vseeno je pokazala dovolj, da je bilo vredno načeti še novi kos kruha.

Ojsteršek zna kuhati in jasno mu je tudi, da je bolj na tržnici kot v centru mesta. Oštirka je tako gostilna, ki ima sicer veliko značilnosti urbanega bistroja, a tudi chefa, ki zjutraj pride in zvečer gre.

Tudi počasno kuhanje

Seveda pri nas tudi na tržnici, do katere je ribičem predaleč, brez morja ne gre. Oštirka to slovensko ljubezen usliši dovolj spretno, ne da bi se pretirano hvalila, ne z divjaki na eni strani in ne s ploščami na drugi. Za predjed je v obliki čolna zato krožnik, v njem pa rižota s hobotnico, ki sicer ni rižotno kremna, a zato riž plava v dovolj globokem morju – hobotnica je mehka in sočna, omaka paradižnikova in morska, okraski pa so parmezan, ocvrto testo in osvežilna kreša.

Rižota – hobotnica v čolnu. Foto: Uroš Mencinger

V tej smeri, ki ne bi zadovoljila morskih volkov, bo pa nasitila pomorske potnike, je tudi nadaljevanje v obliki morskega krožnika. Na njem je za 14 evrov vse, kar v pomorski državi najbolj gre, a ob morju stane vsaj dvakrat toliko. Ojsteršku uspeva, namreč, na sicer velik oval spraviti blitvo z obiljem vode, pečen krompir različnih oblik, česen pretirane količine, pa še: lignje na žaru, škampa z glavo, kleščami, repom in oklepom, klapavice z buzaro in brado, brancinov file s kožo in celo nekaj srčank. Zmaga! A še večja bo, ko bo chef to prebral (in vmes ugasnil radio).

Morski krožnik – vse, kar imamo radi na kopnem. Foto: Uroš Mencinger

Toda čez nekaj tudi vaš vsega vajeni kritik nima pripomb. V ličnem večjezičnem jedilnem listu, ki ne pretirava s količino jedi, je tudi »počasno« poglavje (sous vide, priprava jedi s počasnim kuhanjem). Bilo nam je žal, ker namni uspelo pokusiti vratu krškopoljskega prašiča z zelenjavo s tržnice, zato so nas goveja lička povabila še na enobisk. Ličnica ni bila le mehka, da se je že vilic zbala, oblivala jo je tudi dobra omaka, ki je sous vide sicer ne zmore. Pire z okusom jurčkov ni bil napoti, rezanci gomoljaste zelenjave so bili boljši od pašte in na kakovostni ravni mesa, zadovoljstvu pa se je pridružil tudi zapečen štrukelj iz pregrete smetane.

Goveja lička – počasno kuhanje v hitri gostilni. Foto: Uroš Mencinger

Čeprav čokoladni sufle navdušuje iskreno natakarico bolj, kot je nas, mu gre v zahvalo, da je res narastek, kljub temu da mu zmanjka čokoladna moč. A da jedcu ni dolgčas, sta zraven še angleška krema in pomarančni sladoled. Iz vitrine smo izbrali z očmi, zato je zmagala Mozart tortica. Imajo pa tudi jesensko, s kostanji in jurko.

Zakaj obiskati?

Oštirka, kljub imenu, a z moderno bistrojsko podobo in ponudbo, ni gostilna iz starih branjevskih časov, toda ravno v tem je njena prednost. Ker so časi novi, je bil Jež, ki je ponujal le malice, nekoč, danes pa v Oštirki furnir, sous vide in podjetni chef vabijo zjutraj na celjsko tržnico, dopoldne na oštirjev golaž, opoldne na dnevno kosilo, popoldne na domačo tortico in zvečer na urbano druženje. Da ne greste na tržnico le zaradi nje.

Prihodnjič: Sattlerhof, 
Gomilica, Avstrija

01 - Modified: 2018-05-20 21:50:42 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Real Madrid je prvak evrolige, Dončić pa MVP F4! (VIDEO)  02 - Modified: 2018-05-20 17:41:37 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Erdogan v Sarajevu: Mi nismo prišleki v Evropo (FOTO) 03 - Modified: 2018-05-20 12:41:01 - Feat.: 1 - Title: Charles goste ganil do solz, Harry se je šalil 04 - Modified: 2018-05-17 14:10:33 - Feat.: 1 - Title: Zaradi izgorelosti pridejo vsi – delavci, ministri, menedžerji 05 - Modified: 2018-05-20 17:09:37 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Pečečnik: Slovenija je najbogatejša država 06 - Modified: 2018-05-18 15:18:10 - Feat.: 1 - Title: Pomanjkanje kobalta ustavlja elektrifikacijo 07 - Modified: 2018-05-20 15:28:23 - Feat.: 1 - Title: Moramo res čakati na novo krizo, da bomo naredili, kar moramo? 08 - Modified: 2018-05-20 13:45:25 - Feat.: 1 - Title: Pahor ob svetovnem dnevu čebel: Slovenija je lahko ponosna 09 - Modified: 2018-05-20 16:48:10 - Feat.: 1 - Title: Gibanje pet zvezd in Liga dosegla dogovor o kandidatu za premierja 10 - Modified: 2018-05-20 07:50:52 - Feat.: 1 - Title: Bilo je vprašanje – zgniti ali hoditi? Nato je prehodil 841 kilometrov   11 - Modified: 2018-05-20 15:47:01 - Feat.: 1 - Title: Poslanci lahko zaradi Twitterja izgubijo službo 12 - Modified: 2018-05-20 11:21:44 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Odpisani Vombergar vrnil odpisano Olimpijo na vrh (FOTO in VIDEO) 13 - Modified: 2018-05-20 14:05:10 - Feat.: 0 - Title: Črna gora razmišlja o postavitvi ograje na meji
01 - Modified: 2018-05-18 08:15:07 - Feat.: 0 - Title: Ana Roš je predala kuharsko krono 02 - Modified: 2018-05-17 07:05:34 - Feat.: 1 - Title: Sveže in predelano na domačih tleh 03 - Modified: 2018-05-11 07:46:03 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Za naš trg je treba okus sladoleda prilagoditi 04 - Modified: 2018-04-20 16:02:22 - Feat.: 0 - Title: Petkov namig za kosilo: Testenine v smetanovi omaki z lososom 05 - Modified: 2018-04-19 11:19:22 - Feat.: 0 - Title: Četrtkov namig za kosilo: Stročji fižol z drobtinicami, mandlji in pinjolami 06 - Modified: 2018-04-18 13:48:14 - Feat.: 0 - Title: Sredin namig za kosilo: Čemaževa kremna juha 07 - Modified: 2018-04-17 16:01:42 - Feat.: 0 - Title: Nedelo izbira: Gostilna Adanič, Mele 08 - Modified: 2018-04-17 12:36:33 - Feat.: 0 - Title: Torkov namig za kosilo: Porova solata 09 - Modified: 2018-04-16 16:01:39 - Feat.: 0 - Title: Ponedeljkov namig za kosilo: Beli boršč (bialy barszcz) 10 - Modified: 2018-04-12 15:43:40 - Feat.: 0 - Title: Četrtkov namig za kosilo: Zelena leča z zelenjavo in hrenovko 11 - Modified: 2018-04-13 17:07:33 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Vikend čokoladnih užitkov v Radovljici 12 - Modified: 2018-04-10 11:48:42 - Feat.: 0 - Title: Torkov namig za kosilo: Porova juha s slanino in zdrobom 13 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: Petkov namig za kosilo: Zelenina juha 14 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: Četrtkov namig za kosilo: Zelena leča z zelenjavo in hrenovko 15 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sredin namig za kosilo: Juha s čemažem 16 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: Torkov namig za kosilo: Porova juha s slanino in zdrobom
01 - Modified: 2018-05-20 21:50:42 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Real Madrid je prvak evrolige, Dončić pa MVP F4! (VIDEO)  02 - Modified: 2018-05-20 17:37:58 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Erdoganu v Sarajevu peli: sultan, sultan (FOTO) 03 - Modified: 2018-05-20 17:09:37 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Pečečnik: Slovenija je najbogatejša država 04 - Modified: 2018-05-19 07:44:26 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Volvo XC 40 D4 AWD A R design 05 - Modified: 2018-05-20 13:28:42 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Sedel je na balkonu, ko ga je zadela lava (FOTO) 06 - Modified: 2018-05-20 11:21:44 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Odpisani Vombergar vrnil odpisano Olimpijo na vrh (FOTO in VIDEO) 07 - Modified: 2018-05-20 17:41:37 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Erdogan v Sarajevu: Mi nismo prišleki v Evropo (FOTO) 08 - Modified: 2018-05-20 10:36:33 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Marko Vardjan prisilil k vdaji Želvo (FOTO) 09 - Modified: 2018-05-20 08:12:05 - Feat.: 0 - Title: FOTO:NBA: LeBronovi Konjeniki vendarle pokazali mišice (VIDEO) 10 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 11 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 12 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 13 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi