Nedelo izbira: Gostilna Privošnik, Šempeter

Na pivo in hišne specialitete pod dva sončka in pol.
Objavljeno
29. junij 2017 14.33
Uroš Mencinger, besedilo in fotografije
Uroš Mencinger, besedilo in fotografije

Leži ob rimski cesti, a ne leži ob avtocesti. V zlatih časih so šle, torej, kolone mimo vrat in zato se je vse spremenilo, ko so zvrtali predore. Toda kar je bilo takrat za mnoge usodno, je za preživele, ko je vse več zastojev in kolon na avtocesti, ob rimski cesti pa je vse več novih fasad, novih generacij in novih gostov, vedno bolj prednost. Domače gostilne so ravno zato, da se nam ne mudi, da je na terasi prijetna senca, za šankom znan obraz, na zidu pa star plakat za lokalno pivo. Privošnik, v Šempetru že od 1784, se trudi ravno v tej smeri.

V »hramu savinjske kulinarike in piva« so pripravljene jedi tradicionalne: telečja in svinjska pečenka, srnin golaž, telečja obara in govedina v solati z »jajčko«; sezonske so na žaru: stegno jagnjeta, file smuča in telečji zrezek z jurčki; ob pivih iz žalske fontane piv Zeleno zlato pa imajo svojo posebnost, sicer laško, toda naravno hlajeno v lastni hladilnici na 7 stopinj in nato z minimalno dodanimi mehurčki. Ker ga točijo na liter, zraven ponujajo domačo prekajeno klobaso, vodiške preste s trdo kuhanimi jajci in perutničke. Ko upoštevamo še vikend kosila, po 11 in 12 evrov, z gobovo juho, pečenko, svinjskim dunajskim, praženim krompirjem in hišnim štrudljem, ima gostilna sredi Šempetra, lično in domačno urejena, vse značilnosti dobre, slovenske, družinske, stare in domače obcestne gostilne, v kateri delata že četrta in peta generacija Privošnikov.

Če pa obisk začnete na spletni strani, ki je vzorčna, nato pa prelistate jedilni list, ki je oblikovno, a tudi vsebinsko pravi biser slovensko-domače gostilniške scene (»sezonska kulinarika, vrtna zelenjava, sočen ocvrt piščanec, Privošnikovi okusi domačnosti v vseh jedeh …«), še bolj nestrpno in lačno pričakujete hišni savinjski želodec.

Tradicija furmanske gostilne

Na lesenem čoku je bil želodec lepo zložen, a prazen prostor so zapolnjevali tudi kupljeni siri. Predvsem pa jedilnica, sicer kričeče zelene barve, ni nalezljivo prepoznavno zadišala. Morda sva bila sama kriva, ker sva ga naročila poleti, saj tradicija zaščitenega zgornjesavinjskega želodca pač veleva, da se poje že pozimi … Toda tudi v nadaljevanju smo se držali le priporočil jedilnega lista, ki je za zgled ravno zato, ker ima hišne specialitete lepo označene. A tradicionalna slovenska kuhinja »z domačih vrtov in bližnjih kmetij« se je na Privošnikovih krožnikih, ki so bili brez zelenjave, omejila na okraske iz peteršilja, ki je bil resda enkrat gladek, drugič kodrast, natakar četrte generacije, »z entuziazmom nadaljujemo delo naših prednikov«, pa je naročilo »sezonske solate z vrta« prevedel v »ena mešana«, specialiteto hiše pa v »en puranji«.

Zato je bila v prijetnem ambientu v osrčju Savinjske doline in hmelja goveja juha potem sicer z veliko majhnih očes, pravo gostoto rezancev, bistro in lepo barvo, čvrstim korenjem in sočnim mesom, toda gobova juha je bila nedeljsko razredčena, da ji je ostal le še paradižnikov okus, čeprav se je, resda, bolj kot moka za njeno zgostitev trudil krompir.

Široki rezanci s pečenkino omako niso lagali, saj so bili natančno to, a takrat, ko je bila to še edina slovenska »pašta«, so rezance delali sami in pečenka je imela več globine. Ko nam je uspelo izprositi le eno bedrce, da preverimo Privošnikov sočni sloves, je bil piščanec pečen do kosti, a se je grizenje cvrtja, ki je bilo zaradi dvojnega paniranja in preveč moke trdo, izkazalo za izziv.

Da ne gre za naključje, je v včasih do furmanov, zdaj kolesarjev prijazni gostilni potrdil ocvrt furmanski zrezek s hrenom, gorčico in praženim krompirjem. Bilo je veliko obleke in malo (okusa) pod njo. Bil je resda tradicionalen zrezek, a današnji jedci smo »razvajeni« in nas ne zadovoljita velikost zrezka in okroglina krompirjeve zajemalke. Le količinski, z veliko vsega, a z malo občutka v izvedbi, zaradi katere okus ni segel do užitka, temveč le do presitosti, je bil tudi drugi hišni zrezek (puranji), polnjen z jurčki in jajcem, v čebulni omaki in z domačimi krompirjevimi svaljki. Ne le da smo nadev, na priporočilo jedilnega lista, imeli že v predjedi in je pri praženih gobah z jajcem ostal v spominu le domač čebulni kruh, temveč so tudi trde svaljke bolj krasile pražene drobtine.

Tradicija je dobra in domača gostilna ne more brez nje, toda ko bo Privošnik še svoje hišne specialitete prilagodil tretjemu tisočletju, tako kot je to naredil z grafično podobo, se v njem ne boste razveselili le trisa hišnih sladic, ki sicer le dvema ne omogoča, da bi pokusila tudi hišne palačinke z orehi in smetano, a ajdov štrukelj, slivov cmok in jabolčni štrudelj so bili tudi v izvedbi takšni, da tradiciji ni treba nič dodajati. Saj je bil krožnik na rdečem karirastem prtu, vrtna meta pa je bila zapičena v brusnično marmelado.

Zakaj obiskati?

Privošniku gre v čast to, česar nima … Nobenih rib, nič italijanskega, celo nič balkanskega. Privošnik vztraja, se ne vdaja, ne spreminja. Tukaj se Tradicija res piše tako. Če bodo upoštevali dober namen, jih obiščite zaradi pripravljenih jedi, točenega piva, vikend kosil in zrezkov vseh vrst. Le na kredo dajo samo tistim nad 80 in v spremstvu staršev.

Prihodnjič: restavracija Strelec, Ljubljana

01 - Modified: 2018-05-21 20:28:59 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Janša: Pride povolilni ponedeljek. Marsikdo pokliče že v nedeljo 02 - Modified: 2018-05-21 17:20:02 - Feat.: 1 - Title: Izrael na pogovor poklical slovensko veleposlanico 03 - Modified: 2018-05-21 11:50:29 - Feat.: 1 - Title: Luka Dončić na prvem, drugem, tretjem in petem mestu (VIDEO) 04 - Modified: 2018-05-21 19:46:58 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Bo prej cesta ali leteči avtomobili do Istre? 05 - Modified: 2018-05-21 16:18:12 - Feat.: 1 - Title: Pahor: Tragedija družine Hudnik je tragedija slovenskega naroda 06 - Modified: 2018-05-21 18:35:03 - Feat.: 1 - Title: NLB izgubila še eno tožbo na Hrvaškem 07 - Modified: 2018-05-21 14:11:05 - Feat.: 1 - Title: Cene bencina in dizla ostajajo visoke 08 - Modified: 2018-05-21 14:00:31 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Nasedlo mu je 3500 Slovencev 09 - Modified: 2018-05-21 13:59:51 - Feat.: 1 - Title: Messi že petič z zlato kopačko 10 - Modified: 2018-05-21 20:26:22 - Feat.: 1 - Title: Vlada kompromisov in profesor za premiera 11 - Modified: 2018-05-21 09:09:17 - Feat.: 1 - Title: Slovenski strokovnjaki v tujini: Slovenija ne pokaže, da bi jih potrebovala 12 - Modified: 2018-05-21 18:47:07 - Feat.: 1 - Title: Kangler dokazal zakonitost premoženja 13 - Modified: 2018-05-21 08:31:45 - Feat.: 0 - Title: Prva misija na temno stran Lune 14 - Modified: 2018-05-21 08:16:37 - Feat.: 0 - Title: Ko je turistov preveč - jim rečemo ne?
weather icon
18°
Vreme jutri:
pretežno oblačno
01 - Modified: 2018-05-21 12:11:26 - Feat.: 1 - Title: Priprava odličnih burgerjev kar doma! 02 - Modified: 2018-05-18 08:15:07 - Feat.: 0 - Title: Ana Roš je predala kuharsko krono 03 - Modified: 2018-05-17 07:05:34 - Feat.: 1 - Title: Sveže in predelano na domačih tleh 04 - Modified: 2018-05-11 07:46:03 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Za naš trg je treba okus sladoleda prilagoditi 05 - Modified: 2018-04-20 16:02:22 - Feat.: 0 - Title: Petkov namig za kosilo: Testenine v smetanovi omaki z lososom 06 - Modified: 2018-04-19 11:19:22 - Feat.: 0 - Title: Četrtkov namig za kosilo: Stročji fižol z drobtinicami, mandlji in pinjolami 07 - Modified: 2018-04-18 13:48:14 - Feat.: 0 - Title: Sredin namig za kosilo: Čemaževa kremna juha 08 - Modified: 2018-04-17 16:01:42 - Feat.: 0 - Title: Nedelo izbira: Gostilna Adanič, Mele 09 - Modified: 2018-04-17 12:36:33 - Feat.: 0 - Title: Torkov namig za kosilo: Porova solata 10 - Modified: 2018-04-16 16:01:39 - Feat.: 0 - Title: Ponedeljkov namig za kosilo: Beli boršč (bialy barszcz) 11 - Modified: 2018-04-12 15:43:40 - Feat.: 0 - Title: Četrtkov namig za kosilo: Zelena leča z zelenjavo in hrenovko 12 - Modified: 2018-04-13 17:07:33 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Vikend čokoladnih užitkov v Radovljici 13 - Modified: 2018-04-10 11:48:42 - Feat.: 0 - Title: Torkov namig za kosilo: Porova juha s slanino in zdrobom 14 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: Petkov namig za kosilo: Zelenina juha 15 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: Četrtkov namig za kosilo: Zelena leča z zelenjavo in hrenovko 16 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sredin namig za kosilo: Juha s čemažem
01 - Modified: 2018-05-21 19:46:58 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Bo prej cesta ali leteči avtomobili do Istre? 02 - Modified: 2018-05-21 20:28:59 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Janša: Pride povolilni ponedeljek. Marsikdo pokliče že v nedeljo 03 - Modified: 2018-05-21 20:36:48 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Osem let po sanaciji šeststoletnika zdelala zima 04 - Modified: 2018-05-21 14:01:01 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Ljubljanski »angeli« in njihova srečevanja v »kapel‘ci« 05 - Modified: 2018-05-21 14:00:31 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Nasedlo mu je 3500 Slovencev 06 - Modified: 2018-05-21 11:43:46 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Erdoğan v Sarajevu očaral evropske Turke 07 - Modified: 2018-05-21 11:39:31 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Amsterdam v boj proti navalu turistov 08 - Modified: 2018-05-21 10:27:20 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Temačna stran Leipziga 09 - Modified: 2018-05-20 21:05:00 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Portret: Tudi legendarni Gianluigi Buffon zgolj (velik) človek 10 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 11 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 12 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 13 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi