Odprta kuhinja Alye

Kljub natrpanemu urniku si Alya vzame čas za ustvarjanje v kuhinji. Povedala nam je brez katerih stvari v kuhinji ne more.

Objavljeno
29. julij 2016 17.25
Ana Strnad Hočevar
Ana Strnad Hočevar

Zmagovalko letošnjih Melodij morja in sonca Alyo smo ujeli ravno med prvim in drugim delom snemanjem videospota zmagovalne pesmi Srce za srce na hrvaški obali. Savinjčanka v kuhinji združuje zanimive okuse, prepletajo se testenine, zelenjava, med in sol, zvečer pa si rada privošči kozarček penine v kakšni koktajlski kombinaciji.

#1 TESTENINE. Alya obožuje kuhanje, kuharijo in vse, kar je povezano z njo. Izjemno rada ima italijanski način priprave jedi, zato pri njej ne manjkajo takšne in drugačne testenine. Ker veliko potuje, jih ponavadi prinese kar iz Italije. Uporablja vse vrste in oblike, kuha pa jih izključno na zob. Zelo rada ima večje testenine, saj jih lahko napolni z različno zelenjavo, lososom, zapre z zobotrebcem in ponudi. Včasih takšne tudi spanira oziroma jih, preden jih ocvre, vsaj povalja v drobtinah, Alya uporablja izključno pirine. Njena prehrana je brezglutenska in brez laktoze. Na pevkinem krožniku testenin tako ne bomo našli parmezana, ki pa ga, ko kuha za druge, z veseljem ponudi. Ker na večerjo velikokrat povabi tudi prijatelje, ga v hladilniku ne manjka. Sama se zaradi tega ne počuti prav nič prikrajšano, pravi, da danes, ko je vseh sestavin na pretek in so dostopne vse leto, lahko vsak najde tisto svojo pot, takšno, ki mu ustreza, da se dobro počuti in v hrani uživa. »Še več, verjetno prav zaradi tega v kuhinji tako rada eksperimentiram,« se nasmeji energična pevka.

#2 ZELENJAVA. Obe Alyini babici sta bili kuharici, zato se ne čudi, da tudi sama rada preživlja čas v kuhinji. Pripravlja najrazličnejše jedi in v njihovih okusih tudi neizmerno uživa. Je prava vrtičkarska gurmanka, saj si brez zelenjave ne predstavlja nobenega pravega obroka. Pred svojim domom v Mozirju ima manjši vrtiček, v katerem so našli prostor česen, čebula in paradižnik. »Zanimiva družba, vem, saj bi si želela še več pridelka, a zaradi pomanjkanja časa mi ne uspe. Še pri pridelavi teh vrtnin mi veliko pomagajo starši,« pove. Materi in očetu je zelo hvaležna tudi za to, ker ji prineseta ogromno druge, njune, domače zelenjave. Od začimb je na njenem vrtu zgolj koromač, ki ga rada dodaja skorajda vsem jedem in tudi pijačam. Kombinira ga s slivami, marelicami, obvezen je na ribah in pečenem krompirju. Ker česna zaradi narave dela in njegovih dišav ne more vedno jesti, si česnov paket zdravja takrat, ko nima polnih urnikov, privošči še toliko bolj z užitkom.

#3 SOL. Alya rada je slano, čeprav nima občutka, da je soli v njenem življenju preveč. Ob pogledu na fotografijo in šali, ki kroži med prijatelji, da jé kakor koza, bi si sicer lahko predstavljali drugače, a s soljo v resnici ne pretirava. Pred letom, ko je snemala videospot na Sečoveljskih solinah, je v dar dobila veliko kroglo soli, ki lepo krasi njeno kuhinjo. Uporablja jo največkrat pri pripravi toplotno obdelanih jedi, kjer lahko dodaja večje kose, saj nima nobenega terilnika. Fino mleto pa uporablja, recimo, pri zabeli solat in pri peki kruha. Zadnjemu rada doda orehe, različna zrna, česen ali čebulo. Dela ga z mešanimi mokami, (mineralno) vodo in vinskim kamnom. Če ima le čas, z veseljem naredi tudi kaj sladkega. Loti se, recimo, odlične veganske sladice, ki jo oblije s presno čokolado in na koncu posuje z grobo soljo. Spet zelo pogumna kombinacija okusov. »Uživam v mogoče kdaj nenavadnih prepletih in podvigih za brbončice, tudi pri sladicah je tako.«

#4 LESENA ŽLICA ZA MED. Ker je večino časa na poti in veliko potuje po svetu, vedno domov prinese tudi kakšne uporabne spominke. V to leseno žlico se je zagledala v Grčiji. Med ima zelo rada in ga poskuša dodajati, kjer se le da. Pa tudi tja, kamor drugi sploh pomislili ne bi. Recimo v kavo. Pije jo brez sladkorja in mleka, včasih pa ji vseeno doda kanček cvetličnega medu. »Kostanjev, ki malo zagreni, ni primeren za takšen topli napitek, medtem ko se v čaju prav prileže,« nam pove Alya. Med je nepogrešljiv, recimo, ko peče palačinke. Namaže jih z medom in potrese s sezamom ali pa z medom in praženimi lešniki. Rada ga dodaja tudi v glavne obroke. Na njenem jedilniku boste tako našli vse od lososa s slivami in medom do zelenjave s kančkom medu in čilija ter bučk, zmešanih s figami in medom, ki jih še malček zalije z belim vinom, in -hop- odlična Alyina kombinacija okusov je tu.

#5 PENINA. Tako kot s hrano Alya rada eksperimentira tudi s pijačami. Pravi izziv ji predstavlja mešanje koktajlov, brezalkoholnih in alkoholnih. Tisti brez alkohola so ji najljubši z vodo, navadno ali mineralno, v katero doda različna zelišča in sadje. Takšen energijski pripravek je ponavadi tudi njen zajtrk. Po jutranji jogi popije veliko vode z dodatki - sama napitku reče detox koktajl -, kot so koromač, bazilika, grenivka, včasih tudi šabesa, ki jo naravnost obožuje. »Včasih jo je kuhala babica, zdaj pa je opravilo prevzel moj oče,« pove pevka. Zvečer pa Alya rada popije kakšen kozarec penine v kombinaciji s tistim, kar ji paše tisti trenutek. Šampanjec rada kombinira z ribezom, malinami, figami, koromačem, baziliko, a nikoli ne sme manjkati led. Včasih si ga razredči z mineralno vodo, všeč pa ji je občutek mehurčkov, lahkotnosti in žgečkljivosti. Od nekdaj si je želela tudi svojo penino, zdaj jo ima, navdušena je. Ta je narejena prav po njenem okusu. Le poglejte na fotografijo. :)