Odprta kuhinja: Celjski sejem v vinu in ribah

Približno tisoč ljubiteljev ribjih jedi je teden nazaj v Celju uživalo na spomladanskem soncu in okušalo ribje jedi ter jih poplakovalo z vinom.
Objavljeno
25. marec 2016 14.06
K. C. R., B. P.
K. C. R., B. P.
Kulinarična sobota se je na sejmišču prvič po začetku prirejanja teh dogodkov lansko jesen lahko razširila na prosto v atrij sejmišča. Tam smo bili tudi mi: na stojnici, kjer smo gostovali z BIC Ljubljana.

Celjski sejem je tokrat pripravil Festival ribjih jedi in vina in obiskovalci so lahko malo izboljšali statistiko, saj za Slovence velja, da pojemo premalo za zdravje blagodejnih rib. V slast so najbolj šli sardelice z žara izolskih ribičev, golaž s sipo, klapavice (pedoči) na buzaro, pa tudi dobrote s sladkovodnimi ribami, ki so jih največ pripravili na stojnici Ribogojstva Goričar. Seveda se ni bilo mogoče odreči niti sušiju, kaviarju, različnim ribjim namazom in k vsemu primernim vinom.

Na kuharskih sobotah, ki jih Celjski sejem priprav­lja enkrat na mesec, smo gostje tudi mi z Odprto kuhinjo in našim strokovnim »zaledjem« BIC Ljubljana. Ob dobri hrani, ki jo pripravljajo študentje in jo lahko nesete tudi domov, predstav­ljamo recepte bralcev, ki so se zavihteli med najboljše na našem priljubljenem mesečnem natečaju. V nedeljo se ravno izteka marčevski, tako da v ponedeljek, 28. 3., že lahko pošiljate nove recepte, tokrat je tema pekoče.

V Celju so tako obiskovalci lahko spoznali namaz iz fižola in dimljene postrvi, s katerim nas je navdušila Irena Hitti. Študentje z BIC Ljubljana so spekli tudi posebne kruhke za zraven. Mimogrede: enkrat na mesec boste zanimive recepte iz te naše akcije pokušali tudi v Ljubljani, v Učilni okusov, ki deluje pod arkadami na mestni tržnici. Minuli četrtek in petek so stregli spomladanske žepke s čemažem, koprivami in drugim mladim užitnim zelenjem, na regratovi posteljici. Tako kot se na prosto selijo kulinarični dogodki na celjskem sejmišču, tudi mi želimo jedi, ki se nam zdijo dobre in smo jih spoznali v naši akciji, spustiti »na prosto«, iz okvirov časopis­nih strani.

Nataša Vodušek Fras iz Celjskega sejma pravi, da bodo poleti sobotne kulinarične festivale poslali na dopust, a dotlej jih bo še nekaj, in če bo vreme lepo, bodo vsi na prostem. Predzadnjo soboto v aprilu na sejmišču pričakujejo ljubitelje olj, sirov in špargljev, maja ljubitelje palačink in cesarskega praženca, junija pa še ljubitelje piva, burgerjev in čilija.