Odprta kuhinja Damjane Golavšek

Damjana Golavšek bi zunaj pogrešala burjo, če je ne bi bilo, v kuhinji pa ne bi mogla brez naslednjih petih stvari.

Objavljeno
08. januar 2016 12.06
Ana Strnad Hočevar
Ana Strnad Hočevar
Iz meglene Ljubljane smo se odpeljali soncu naproti, v Gaberje, eno od vasic okoli Štanjela, kjer v idilični hiški z možem Čarlijem, pasjo prijateljico in tremi mačjimi ljubljenkami živi Damjana Golavšek. Pred hišo se tudi v teh dneh bohoti čudovita zelenica. Snega je bilo tokrat pri njih le za odtenek, kar ji ustreza, pogrešala pa bi burjo, če je ne bi bilo.

#1 SADJE.  V toplejših mesecih leta zraste kar na domačih drevesih in grmičevju. Jabolka, hruške, breskve, kutine, pa borovnice, ribez, maline. Zaradi slabih vipavskih tal goji grmovnice v velikih loncih, »trta pa lepo uspeva«, pove dolgoletna ustvarjalka otroških vsebin. »Prav tako je s sadnimi drevesi.« Damjana se je odločila in tri četrt zemlje, kjer je, kot pravi sama, že po malem kmetovala, prejšnje leto namenila za nasad jablan in hrušk. No, to se je odločila tudi zato, prizna, ker je obdelovanje tako velike površine postalo prenaporno in neobvladljivo. Poleg vsega je Damjanin najljubši sadež prav jabolko. Vsako jutro je osnova za smuti, ki si ga še z drugimi sadeži in sestavinami zakonca privoščita za zajtrk. Med mladimi sadnimi drevesi pa pred hišo stoji tudi stara jablana, ki vsako drugo leto obrodi odlična jabolka. »Iz teh naredim najboljši jabolčni kis,« pove Damjana.

#2 ZELENJAVA. Čeprav je pevka ljubiteljica sadja, tudi z vrtninami, ki jih sama pridela, rada ustvarja v kuhinji. Pridelkov je vsako leto ogromno. Tisto, česar z možem ne porabita pri kuhi, razdelita naprej svojim hčeram in vnukoma, drugo pa Damjana vloži za ozimnico. Pokazala nam je shrambo, ki je polna najrazličnejših kozarčkov - velikih, majhnih in vseh barv. V njih je zelje, bučke, gobe, različne mezge in omake. »Ker je vipavsko območ­je tako vodnato, kleti tukaj ne moremo imeti, zato zelenjavo najraje shranim tako,« pove Damjana. »Je tudi veliko bolj priročno in preprosto pri vsakodnevni kuhi, če imaš stvari pripravljene vnaprej.« Za vlaganje uporablja le domači jabolčni kis. In tudi peke se loteva čim bolj zdravo, poskuša se izogibati moki in jo uspešno nadomešča z zmletimi oreščki. »Še posebno slastni so takšni piškoti,« še doda.

#3 SOL. Damjana je strastna kuharica, kuhanje je, poleg vrtičkanja, njen najljubši hobi. V njem uživa in se sprosti. »Ampak brez soli bi bila nesrečna,« pove. Uporablja zgolj himalajsko sol, po nasvetu ene od svojih deklet, ki jo rada pouči o zdravem načinu prehranjevanja. Sicer so pri njih vsejedci. S ponosom pove, da tudi vsi trije zeti odlično kuhajo, in kadar pridejo na obisk, ponavadi mladi prevzamejo kuharske vajeti v svoje roke. Soprog Čarli pa ostaja bolj navdušen jedec. In Dam­jano prijazno popravi, ko razlaga, kako rada kuha. »Ne, Damjana, ti ne kuhaš rada, ti kuhaš odlično!« Take pohvale se ne bi branil prav nihče. Tudi Damjana jo sprejme z nasmehom. In oba se strinjata, da je najlepše, ko pridejo k njima otroci z vnukoma: »Pri nas nimamo praznikov, ko so prazniki. Za nas so prazniki takrat, ko smo vsi skupaj.«

#4 OLJČNO OLJE. Tisto, ki ji ga pripelje brat iz Dalmacije, je sploh okusno, »pa tudi tisto s trgovskih polic ni slabo«, meni zdaj tudi učiteljica petja v zamejski Sloveniji. Poučuje v slovenskem dijaškem domu Simona Gregorčiča v Gorici. Oljčno olje ji je najljubše v solatni zabeli, a ker ima Čarli rajši bučno, se pogosto na mizi znajdeta dve različno pripravljeni solati. »Še raje pa zadnje čase po solati polijem kar solatni preliv in sva oba zadovoljna,« z nasmehom pove gostiteljica. Pri kuhi oljčno olje najrajši uporablja v kombinaciji z doma narejenim gheejem, cvre pa izključno s kokosovim oljem, ker prenese visoke temperature. »A da boste vedeli, zmotno je mišljenje, da oljčnega olja ne smemo segrevati, le zažgati ga ne smemo,« nas še pouči o njegovi uporabi.

#5 KAVA. Z možem sta zaprisežena kofetkarja. Vsako jutro si privoščita kavo iz kavomata, a okus se jima z leti spreminja. Včasih je Čarli kuhal pravo, turško kavo, pa jima je postala premočna. Dolgo sta potem pila kavico iz kafetiere, pa sta se je naveličala, zdaj imata kavomat, ki zrna kave zmelje tik pred pripravo. Pijeta jo z riževim mlekom, čeprav imata v hladilniku tudi alpsko. Popoldne je skodelica kave spet obvezna. A takrat si naredita hitro, črno. Rada si pripravita tudi različne čaje iz posušenih cvetov rož z domačega vrta. Tam raste tudi sivka, ki je bistvena sestavina doma narejene kozmetike. Damjana dela kremo za roke, trdo milo, deodorant, razna osvežilna pršila na vodni osnovi. Mladostna igralka, ki igra enega bolj energičnih likov v muzikalu Mamma mia, je na prehodu v leto 2016 po šestnajstih letih zapela s svojo nekdan­jo zasedbo.