Odprta kuhinja: Doma izdelani likerji

Zanje najprej potrebujemo dobro domače žganje.

Objavljeno
14. avgust 2015 16.06
Besedilo Mirjam Grilc fotografije Eva Legiša
Besedilo Mirjam Grilc fotografije Eva Legiša
Včasih so likerje izdelovali le menihi in recepte zanje skrbno varovali, zato so bili navadnemu smrtniku neznani in nedostopni. Razum­ljivo, saj je bilo v kozarčku aromatične pijače poleg opojnosti tudi nekaj zdravja.

Ne mine leto, da ne pripravim nekaj okusnih likerjev, za katere skrbno izberem sestavine. Ta navada me je že rešila zadrege, ko v zalogi ni bilo druge alkoholne kapljice. Priznati pa moram, da je bila lanska sezona ključna, da sem preizkusila, kaj pravzaprav ustvarjam. Prej sem se namreč zadovoljila s tem, da so drugi uživali in hvalili aromatično pijačo, sama pa sem upoštevala njihove nasvete in pripombe.

Da bo liker nastal, potrebujemo dobro domače žganje (z vsebnostjo alkohola od 40 do 45 odstotkov), kakovostno vodko ali vino, sestavine, kot so semena, sadeži, korenine, sladkor in nekaj začimb. Liker pripravljamo v stekleni posodi s širokim grlom, saj v taki posodi laže občasno premešamo sestavine in na koncu precedimo. Najlažja priprava likerjev je namakanje, a obstajajo tudi drugi načini, kako pripraviti to okusno aromatično pijačo. Dela se lahko lotimo tudi tako, da prej izlužimo snovi iz želenih sestavin in dobljeno »drogo« dodamo žganju. Meni so všeč likerji intenzivnejšega okusa, zato jih redko redčim oziroma dodajam sladkorni sirup, kuhan z vodo. Za druge, ki so vajeni blažjih pijač, pa je to odličen način. Ko je liker pripravljen za počitek, ga nikar ne postavljajte na sonce! Steklenica z alkoholom se namreč na soncu tako močno pregreje, da steklo pogosto kar poči. Drugo opozorilo je povezano z rastlinami in sadeži, ki UV-žarkov tako ali tako ne prenašajo dobro in zato navadno hitro potemnijo. Liker naj čaka na toplem in temnejšem prostoru, na mestu, kjer nas ne bo oviral pri opravljanju dnevnih opravil.

Mene je prvič premamil rožičev liker, ker imam rožiče tako neizmerno rada, in to v vseh oblikah. Opogumila sem se, srknila požirek ... in spremenila svoje mnenje in navado. Zdaj se tako kdaj pa kdaj pocrkljam s šilcem dobrega likerja. Zakaj se ne bi tudi vi?