Odprta kuhinja: Domač ledeni čaj z limono

Iz melise in več vrst mete. Pripravljen bo v zgolj 
10 minutah, hladiti pa ga boste morali še kakšno uro.

Objavljeno
26. julij 2016 17.43
koman*pijaca
Mojca Koman
Mojca Koman
Pri nas meta in melisa rasteta že kot plevel na skoraj vsakem koncu vrta. Za čaj pač poberemo tisto in tam, kjer raste preveč. Na začetku sezone, ko so listki res lepi, jih lahko natrgamo in posušimo za poznejšo rabo ali darilne zavojčke ob koncu leta.

Obe sta pa tudi znani zelišči, ki hladita telo. Najprimerneje je, če čaj pijemo mlačen, kakor ga pijejo v krajih, kjer ne poznajo zime, saj s tem pospešimo hidracijo telesa. Namesto mete za hlajenje lahko uporabimo tudi sveže ali posušene cvetove bezga.

Sestavine:
  • 4 litri vode
  • krepak šop mete, melise (vsaj 10 stebel z lepimi listki)
  • večja sočna limona
  • 2-3 žlice sladkorja


Priprava:

  1. Vodo zavremo in v krop položimo zelišča. Štedilnik izklopimo in pustimo pokrito namakati 8 minut.
  2. Zelišča odstranimo, čaj pa ohladimo v hladni kopeli.
  3. Stisnemo sok limone, z njim odišavimo in posvetlimo čaj, sladkamo po okusu in ponudimo.