Spomnimo: v finale je bilo povabljenih 22 skupin, ki so jih strokovne komisije izbrale izmed 96 prijavljenih na 11 regijskih tekmovanjih po Sloveniji. Otroci so imeli nalogo predstaviti avtohtono ali lokalno značilno jed, potem jed, povezano z žiti ali kašami, in jed z mlečnim izdelkom v glavni vlogi, ki bi si jo želeli imeti za šolsko malico.
Organizatorka Peljhanova, ki že četrto leto zapored skrbi, da se zbira in ohranja kulinarična dediščina in da se otroci spoznavajo z vsem, kar je pomembno za zdravo hrano, je zbrala ugledno komisijo: Janez Bratovž iz restavracije JB je pri tem tekmovanju že od začetka, prof. dr. Janez Bogataj, eminenca slovenske etnologije, ki dodobra pozna tudi svetovno kulinarično dediščino, nadalje Uroš Štefelin, Vila Podvin, za katerega so »zakon« lokalne sestavine. Prijazen ocenjevalec je bil tudi Joško Sirk, restavracija La Subida, korak čez mejo, z Michelinovo zvezdico. Bine Volčič je vsestranski novodobni ustvarjalec trendov, vse na podlagi slovenskih okusov. Franci Jezeršek je iz Hiše kulinarike Jezeršek, katere nadgradnja je Akademija Jezeršek, mož, ki se lahko pohvali z najštevilnejšo kulinarično družino. Tanja Pintarič prihaja iz gostilne Rajh, z eno bogatejših tradicij ne le v Prekmurju, vključena je v gibanje Jeunes Restaurateurs. Miha Istenič, Penine Istenič, je glas o kakovosti slovenskih penečih se vin izjemno uspešno ponesel v svet. Teresa Covaceuszach, restavracija Sale e Pepe iz Benečije, si je dogodek ogledala tudi zato, ker ima možnosti širitve v tujino, Janja Kokolj Prošek in Adrijana Bezeljak z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa sta povezani z akcijo Lokalna kakovost ali uporabi hrano iz svoje bližine, ki se zavzema za obstoj in širitev panog pridelave lokalnih in avtohtonih vrst hrane.
Nagrade: stare slovenske
Nagrado za ustvarjalnost v vseh štirih letih projekta je dobila skupina, ki je zbrala največ točk, in zato odhaja ob praznovanju državnega praznika na veleposlaništvo RS v London, kjer bo, ob zanimivih nekajdnevnih aktivnostih, svoje zmagovalne jedi predstavila povabljenim. To pa so Perkmandeljci z OŠ Narodnega heroja Rajka Hrastnik, ki so tokrat navduševali s kruhovim funštercem z zajčjimi jetrci in špehovim regratom, pečeno proseno kašo z bunkovcem in skutnim namazom z divjimi travami in knajfom. Skupina ljubljanske OŠ Danile Kumar pa bo na povabilo slovenskega veleposlaništva v ZDA za dan Evrope, 9. maja, predstavila ljubljanske jedi, združene pod okriljem akcije Okusi Ljubljane.
Nagrad je bilo pravzaprav cel kup: Akademija Jezeršek z nasveti in izkušnjami mojstrov kulinarike prireja kuharsko delavnico s prav posebnim scenarijem, tu je še Binetov online kuharski tečaj, pa nastop na Podvinski tržnici in kosilo z lokalnimi pridelki, pod vodstvom mojstra Uroša Štefelina. Posamezne skupine čaka še več nekaj privlačnih ekskurzij, celo večerja na zajli ...
Prihodnje leto: velike ambicije! Anka Peljhan bo povabila k sodelovanju tudi osnovnošolce z obmejnih dvojezičnih šol v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem.